RAE poručuje: Računi za struju neće biti manji

Većina poslanika je usvojila amandman nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da tehnički gubici ne budu dio računa za struju
0 komentar(a)
račun za struju, Foto: Boris Pejović
račun za struju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.03.2015. 15:29h

Računi za struju, i nakon izmjena Zakona o energetici, neće se mijenjati poručio je direktor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Novak Medenica.

„Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o energetici, koji je objavljen u Službenom listu precizirane su nadležnosti regulatora, što se tiče regulacije tarifa i cijena u energetskom sektoru. Ovim zakonom je naloženo regulatoru da u svojim metodologijama utvrdi kriterijume i elemente za utvrđivanje tehničkih gubitaka. Zakon je to decidno precizirao da oni postoje, i da regulator treba u svojim metodologijama da ih utvrdi“, kazao je Medenica.

Ministarstvo ekonomije ocijenilo je da amandmanom na predlog zakona o energetici kojim se tehnički gubici ne uračunavaju u račune za struju predlaže ukidanje elementarnih fizičkih zakonitosti koje neće prestati da postoje brisanjem iz zakona.

Većina poslanika je usvojila amandman nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da tehnički gubici ne budu dio računa za struju zbog čega je Vlada tražila da se do srijede odloži glasanje za zakon u cijelini kako bi odlučila šta će da radi.

Bonus video: