EIB odobrila kredit od 70 miliiona eura Investiciono razvojnom fondu

"Novac je namijenjen za podršklu malog i srednjeg biznisa i unapređenja ukupne infrastrukture kada je u pitanju biznis, kao i za projekte koji se odnose na energetiku i na zaštitu životne sredine", kazao je Vukčević
89 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.03.2015. 14:30h

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit Investiciono razvojnom fondu od 70 miliona eura, a taj novca je namijenejn za razvoja malog i srednje biznisa, projekata iz energetike i infrastrukture.

Direktor IRF-a Zoran Vukčević rekao je da će se novac realizovait kroz dva finasijska ugovora od 40 i 30 miliona eura.

"Novac je namijenjen za podršklu malog i srednjeg biznisa i unapređenja ukupne infrastrukture kada je u pitanju biznis, kao i za projekte koji se odnose na energetiku i na zaštitu životne sredine", kazao je Vukčević nakon sjednice Vlade.

Kako je dodao, nova kredtina linija od EIB-a je povoljnije nego prethodna, zbog čega je IRF korigovao kredite uslove za ovu godinu po pitanju kamatne stope, ročnosti kredita i grejs perioda.

"Za mala i srednja preduizeća IRF će plasirati novac do 12 godina ročnosti sa grejs periodom od četiri godine. Za projekte unapređenja životne sredine, energetike i infrastrukture kreditni aranžman će biti na period do 15 godina i grejs periodom od pet godina", kazao je Vukčević.

Najavio je da će IRF korigovati sadašnju prosječnu kamatnu stopu od četiri odsto, pa će nova prosječna biti od 3,20 do 3,40 procentnih poena.

"Na taj način ćemo dodatno učiniti veću dostupnost novca preduzetnicima početincima, ženama u biznisu, malim i srednjim preduzećima. Sve to će imati za rezultat povećanje ekonomskih aktivnosti i realizaciju svih onih ideja koje će biti u funkciji i valorizacije resurska kojima Crna Gora raspolaže", kazao je Vukčević.

Bonus video: