Ivanović zakida 5.000 starih za po 10 eura

Staračka naknada i za februar isplaćena u iznosu od 40 eura umjesto 50,2 eura. Novi zakon važi od 1. januara, ali ga ne poštuju
69 pregleda 0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Ažurirano: 11.03.2015. 07:27h

Ministarstvo poljoprivrede nastavilo je da staračke naknade isplaćuje u iznosu od 40 eura umjesto 50,2 eura, kako je to predviđeno izmjenama zakona o poljoprivredi usvojenim 27. decembra. Izmjene zakona važe od 1. januara ove godine.

Jedan od predlagača izmjena ovog zakona, nezavisni poslanik Neven Gošović kazao je da Ministarstvo nema nikakvog zakonskog osnova da isplaćuje naknade u starim iznosima. On podsjeća da je izmjenom zakona utvrđeno da one sada iznose polovinu minimalne penzije od 100,4 eura, a istovremeno je stari propis o njihovom utvrđivanju prestao da važi. Na čelu ministarstva je Petar Ivanović.

“Ovo je nezakonito i nehumano ponašanje Ministarstva poljoprivrede. Pokrenućemo inicijativu u Skupštini o ovom pitanju. Mogućnost da reaguju imaju zaštitnik ljudskih prava i sloboda, jer su ovoj grupi građana zakinuta prava koja imaju, kao i tužilaštvo zbog potencijalne zloupotrebe službenog položaja”, naveo je Gošović.

On je kazao da se u Ministarstvu raspitivao zbog čega staračke naknade isplaćuju u starim iznosima, a oni su ga uputili na saopštenje sa sajta ministarstva u kojem je navedeno da su staračke naknade za februar isplaćene za 4.937 korisnika u ukupnom iznosu od 197.480 eura, što je samo potvrdilo da su isplaćene u iznosu od 40 eura.

Gošović je naveo da se radi o duboko nehumanom postupanju prema staračkim domaćinstvima koja žive na selu, bave se poljoprivredom i nemaju nikakve druge prihode zbog čega im je i odobrena ova naknada.

“To što je Vlada predlog budžeta uradila prije nego što je usvojena izmjena ovog zakona, pa je u budžetu ostala stara stavka, nije razlog da se isplaćuje umanjena naknada i da se krši zakon.

Naknade mogu da isplaćuju iz budžetske rezerve ili da u krajnjem predlože rebalans budžeta”, kazao je Gošović.

Iznos u budžetu za ovu namjenu iznosi 2,65 miliona eura, a zbog povećanje naknade trebalo bi da bude veći za oko 600 hiljada eura.

Pravo na ovu naknadu imaju nosioci porodičnog poljoprivrednog imanja, koji žive na selu i bave se poljoprivredom, ne ostvaruju primanja po drugom osnovu a stariji su od 65 godina za muškarce i 60 godina za žene.

Tužilaštvo da reaguje ako ministar uskoro ne plati

Na pitanje da li korisnici staračkih naknada mogu da tuže Ministarstvo zbog ovoga, Gošović je kazao da bi mogli ali da je malo vjerovatno da će se na to odlučiti jer je riječ o staračkim domaćinstvima koja žive na selu i kojima bi to predstavljalo teret.

“Pokušaćemo mi preko Skupštine da ubijedimo Ministarstvo da počne da isplaćuje naknade u punom iznosu i da ih obešteti za ova dva mjeseca što su ih zakinuli. A ako to ne urade onda mora reagovati i tužilaštvo”, kazao je Gošović.

Predlagači amandmana su u obrazloženju naveli da je cilj njihovog predloga da se ovoj ugroženoj kategoriji stanovništva koliko-toliko poboljša materijalni položaj.

Amandman je u Skupštini usvojen sa minimalnom većinom od 41 glasa, a podržali su ga poslanici opozicije, SDP-a, LP i manjinskih stranaka. Predstavnici DPS-a bili su uzdržani.

Bonus video: