Murić: IRF da pomogne poljoprivredu u Rožajama

Ovakvim programom, smatra on, primalac socijalne pomoci u Rožajama bi za pet godina imao sedam grla, primao značajno veće mjesečne prihode, postao bi farmer i nezavistan od socijalne pomoći
1 komentar(a)
krave, Foto: Ivan Petrušić
krave, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.03.2015. 15:00h

„Vlada u saradnji sa Investicion-razvojnim fondom (IRF) treba da pomogne poljoprivredu u Rožajama, kako bi se smanjio broj socijalnih davanja, tako što bi Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa IRF skolopili finansijski ugovor o pozajmici sredstava za nabavku 2.000 rasnih goveda u vrijednosti do 3 miliona eura.“, ocijenio je član OO Pozitivne Crne Gore Camo Murić.

Socijalni slučajevi, kojih u Rozajama ima 1.000, bi na taj način, istakao je on, dobili po dvije krave, a predviđena socijalna davanja iz resornog ministarstva bi se mjesečno preusmjeravala IRF za otplatu pozajmice, za koju nisu potrebne druge garancije.

„Na taj način IRF-u bi se za dvije godine izvršio u potpunosti povraćaj pozajmljenih sredstava, a Ministrastvo rada i socijalnog staranja bi se za isti period oslobodilo za oko 1000 socijalnih davanja. U tom cilju, potrebno je i da Ministarstvo poljoprivrede sklopi ugovor sa primaocima socijalnih davanja po kojem bi morali pet godina držati goveda i uz uslov da ne mogu otuđiti niti prodati žensku telad, već ih zadržati za dalju reprodukciju, za razliku od muške teladi koja bi se prodavala domaćoj mesnoj industriji“, predložio je Murić.

Ovakvim programom, smatra on, primalac socijalne pomoci u Rožajama bi za pet godina imao sedam grla, primao značajno veće mjesečne prihode, postao bi farmer i nezavistan od socijalne pomoći.

„Takođe, stočni fond u opštini bi porastao sa 2.000 na 7.000 goveda, čime bi se došlo do suficita mliječnih proizvoda, a mesna industrija Crne Gore smanjila deficit uvoza mesa. Pozitivna Rožaje smatra da ovaj program može biti operativan do septembra tekuće godine ukoliko ima volje od strane Ministarstva poljoprivrede da omogući stvaranje nove vrijednosti i time ublaži socijalne i druge razlike koje postoje u rožajskoj opštini“, rekao je Murić.

Bonus video: