Vlada da pronađe model za valorizacije privatne svojine

“Vlada se sada priprema da odmah uzme zemlju građanima, pa će im platiti kada bude mogla”, ocijenio je Milutin Đukanović (DF)
5 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, budžet i finansije, Foto: Boris Pejović
Odbor za ekonomiju, budžet i finansije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.03.2015. 20:19h

Poslanici DF-a i SNP-a u skupštinskom odboru za ekonomiju, budžet i finasije smatraju da bi Vlada trebala u saradnji sa građanima da pronađe model za valorizaciju privatne svojine umjesto što namjerava da kroz dopunama zakona o eksproprijaciji stupanjem na snagu odluka koje izvršna vlasti naznači da su od javnog interesa uzima grđanima imovinu.

Odbor je razmotrio dopune zakona o ekspropirjaciji kojima Vlada predlaže da država može upisati pravo svojine nad nekom nepokretnošću čim na snagu stupi odluka kojom je utvrđen javni interes u oblasti od strateškog značaja za ekonomski razvoj ili za realizaciju projekata koji doprinose smanjenju javnog duga.

Izjašenje o predlogu odloženo je za neku od narednih sjednica jer se danas nijesu pojavili predstavnci SDP-a, Pozitivne, albanske manjine i ministar finasija Radoje Žugić.

Pomoćnik ministra finasija Ana Cerović rekla je da su odlučili da mijenjaju zakon zato što su do sada dugo trajali postupci za upis neke eksproprisane svojine na ime države.

“Vlada se sada priprema da odmah uzme zemlju građanima, pa će im platiti kada bude mogla”, ocijenio je Milutin Đukanović (DF).

Njegov kolega Nebojša Medojević rekao je da je javni interes u Crnoj Gori proglašeno ono što je interes premijera Mila Đukanovića, da je predlog zakon neustavan i da Vlada ne može svojim odlukama lišavati nekoga privatne svojine. Najavio je amandmansko djelovanje da se briše ono što je Vlada predložila.

“Komercijalni interes ne može biti javni interes.Smatram da je konačno došlo vrijeme da država zajedno sa građanima valorizuje njihovu imovinu”, kazao je Medojević.

Aleksandar Damjanović (SNP) saglasan je sa stavom Medojevića da treba tražiti rešenja za valorizaciju po principu privatno-javnog partnerstva:Navodi da bi se na taj način mogla valorizovati imovina u Buljarici, Valdanosu, Jazu...

Zoran Jelić (DPS) ocijeni je da je predlog u skladu sa Ustavom i da Medojević pokušava da zamijeni teze da se javni interes stavlja u kontekst komercijalnog.

DF je ocijenio da Vlada želi ovim predlogom da obezbijedi da može da vrati kredit za autoput ako ne bude redovno izmirivala rate.

Almer Kalač (BS) saglasan je sa stavom Medojevića da Vlada krši prirodne zakone. Dodao je i da nijesu postavljeni rokovi za isplatu naknade bivšim vlasnicima za oduzetu imovinu, niti vremenski period koji mogu provesti u nužnom smještaju.

Bonus video: