Jovaniću, činite sve kako bi javnost manje znala

Uvjerio sam se da ste uveli novu praksu oduzimanja predmeta kolegama sudijama. Primjer je stečajni postupak za HTP Onogošt, koji na računu ima šest miliona eura
164 pregleda 12 komentar(a)
Blažo Jovanić, Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Blažo Jovanić, Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2015. 19:38h

Gospodine Jovaniću, radujem se što ste se, nakon 10 mjeseci od imenovanja za predsjednika Privrednog suda, konačno obratili na stranicama “Vijesti” iako Vam je to više puta ranije nuđeno direktno, slanjem pitanja mejlom, ili obraćanjem sekretarici koja je brižno bilježila pitanja unaprijed osuđena da ostanu bez odgovora.

Vjerovatno se sjećate i par neprijatnih dijaloga, na ivici civilizovanog ponašanja, a koje ste, ničim izazvani, arogantno demonstrirali, više kao šef obezbjeđenja u nekoj diskoteci, a ne kao prvi čovjek tako važne institucije kao što je sud.

Korektno je bilo da saopštite čitaocima da su “Vijesti” i “Dan” zabranjene dnevne novine u vašem kabinetu proteklih 10 mjeseci, i da sličan odnos imate i u komunikaciji sa novinarima dva najtiražnija lista.

Spočitavanje Kodeksa novinara u toj igri gluvih telefona, koja traje mjesecima, izgleda komično u odnosu na interes javnosti da zna za aferu koja, punih šest mjeseci, potresa sud. U centru afere je sudija Nataša Bošković koju ste željeli da otjerate iz suda.

Gospodine Jovaniću, prećutali ste da ste samo dva mjeseca nakon svog imenovanja obavili kontrolu rada sutkinje Bošković, iako su za to nadležne sudije Apelacionog i Vrhovnog suda. Prema Zakonu o sudovima, mogli ste samo da vršite uvid u pojedinačne predmete po pritužbama stranaka, a recite da li ih je bilo i koliko?

Nesporno je da ste procesuirali predlog Sudskom savjetu za razrješenje sutkinje, ali i da je odbijen i zamijenjen novčanom kaznom koja je u žalbenom postupku. Ako sutkinja zaista odugovlači postupke čak i do dvije godine, kako tvrdite, zašto se nijeste žalili na odbijanje predloga za njeno razrješenje? Javnost mora da zna da Vas je Bošković osumnjičila da je „neko od moćnih pojedinaca vršio pritisak na Vas da podnesete predlog za njeno razrješenje“. Pred disciplinskom komisijom spočitala Vam je da ste naredili novu praksu šefu pisarnice Radosavu Pavićeviću da nikome ne da na uvid predmete, odnosno, da ih zadržava do Vašeg odobrenja, kako bi se stvarao privid da ih Bošković prikriva!? Ako je istina na Vašoj strani, suočite argumente pred Sudskim savjetom u javnoj raspravi.

Uvjerio sam se lično da ste uveli novu praksu oduzimanja predmeta kolegama sudijama koji su ih vodili niz godina. Takav je primjer stečajnog postupka HTP Onogošt, firme koja sad na računu ima šest miliona eura. Taj predmet ste oduzeli kolegi Ivanu Kovačeviću.

Gospodine Jovaniću, upravo 27. februara trebalo je da odgovorite i na pitanje kada će mali akcionari Onogošta dobiti novac u milionskom iznosu koji se Vašom (sa)voljom mjesecima zadržava i neisplaćuje vlasnicima?

Čekam Vaše odgovore. Milorad Milošević

Bonus video: