MANS: RAE nije demantovala naše navode

"Ovakvo obraćanje javnosti čelnika RAE doživljavamo samo kao pokušaj da se MANS natjera da prekine sa ukazivanjem na dugogodišnje štetne odluke koje RAE donosi na teret krajnjih potrošača", navodi se u reagovanju MANS-a na navode RAE
0 komentar(a)
MANS konferencija, Foto: Savo Prelević
MANS konferencija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2015. 16:17h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) nije demantovala bilo koji od navoda Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koji se odnose na rad te institucije, saopštili su predstavnici nevladine organizacije (NVO).

"Ovakvo obraćanje javnosti čelnika RAE doživljavamo samo kao pokušaj da se MANS natjera da prekine sa ukazivanjem na dugogodišnje štetne odluke koje RAE donosi na teret krajnjih potrošača", navodi se u reagovanju MANS-a na navode RAE.

Iz RAE je ranije saopšteno da MANS ne pokazuje posjedovanje neophodnog stručnog potencijala, a neosnovanim kvalifikacijama i mračnim insinuacijama sebi oduzima moralni kredibilitet da analizira ili kritikuje rad tog regulatora.

U MANS-u smatraju da će pitanje odgovornosti čelnika RAE jednom morati da bude postavljeno.

MANS će, kako se navodi, brzo dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu obimnu dokaznu dokumentaciju koju je prikupio prethodnih godina, kako bi nadležni organi provjerili osnove sumnje u tešku zloupotrebu službenog položaja i donošenje odluka kojima su potrošači oštećeni na račun stvaranja profita energetskim kompanijama.

“Tehnički gubici su značajna stavka na računima za struju i potrošači godinama plaćaju enormne gubitke koji su klasičan javašluk u poslovanju Elektroprivrede (EPCG), jer ona ne ulaže dovoljno u razvoj distributivne mreže, već desetine miliona EUR drži na računima u privatnim bankama”, navodi se u saopštenju MANS-a.

U MANS-u smatraju da je stav zakonodavca u pogledu tehničkih gubitaka nedvosmislen i ponavljaju da ni RAE, niti bilo ko drugi, nije iznad zakona države, već je njihovo nepoštovanje osnov za krivičnu odgovornost.

“Izmjene metodologija nijesu potrebne samo zbog eliminisanja tehničkih gubitaka sa računa za struju, već i niza drugih spornih stvari u njima, poput načina na koji RAE utvrđuje troškove redovnog poslovanja energetskih kompanija ili recimo utvrđuje proizvodnu cijenu struje i povrat na investicije”, navodi se u saopštenju.

Sva postojeća rješenja u metodologijama RAE je, kako se dodaje, kreirala na način da može proizvoljno da ih utvrđuje, a dosadašnja praksa je pokazala da je to uvijek radila na štetu krajnjih potrošača, a u korist energetskih kompanija.

“Koliko metodologije favorizuju energetske kompanije posebno pokazuje to što se kompanijama garantuje prihod koji im RAE odobri, bez obzira na okolnosti koje se u međuvremenu dogode. Tako je Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) na trogodišnjem nivou RAE garantovala prihod, koji je zasnovan na procjeni potrošnje struje u kojoj će Kombinat aluminijuma (KAP) raditi punim kapacitetom, na šta je MANS već upozoravao”, precizirali su iz NVO.

Prema njihovim riječima, kako je u međuvremenu KAP prepolovio kapacitete i troši duplo manje struje, a metodologijama je CGES garantovan prihod kao da KAP radi punim kapacitetom, to je onda RAE potpuno neopravdano i da bi obezbijedila profit za CGES dio ovog troška i dalje zadržala na računima krajnjih potrošača i istovremeno uvela dodatnu naknadu za EPCG, koju je ta kompanija dužna da plaća po osnovu izvoza struje iz zemlje.

“Upravo ovu naknadu, koja se mjeri u milionskim iznosima, EPCG mjesecima ne plaća i zbog nje je pokrenula sudski spor protiv CGES-a, dok je vrlo neizvjesno da li će u nekom trenutku i na koji način RAE ovu naknadu preliti na račune potrošača za električnu energiju”, dodali su iz MANS-a.

MANS, kako su kazali, već dugo ukazuje da su zahvaljujući spornim metodologijama RAE krajnji potrošači proteklih godina obezbijedili na desetine miliona EUR čistog profita energetskim kompanijama i da građani plaćaju duplo veće račune za struju u odnosu na nekoliko godina ranije, iako nijesu dobili kvalitetniju uslugu, već su nestanci struje i raspad energetske mreže češći nego ikada ranije.

“Najblaže rečeno je zapanjujuća smjelost čelnika RAE da iznose kvalifikacije na račun rada MANS-a, posebno kada se ima u vidu da te kvalifikacije dolaze od onih zbog čijih pogrešnih odluka su građani oštećeni i koji zbog toga moraju odgovarati pred nadležnim institucijama ove države”, zaključili su iz MANS-a.

Skupština je nedavno usvojila izmjene i dopune Zakona o energetici čiji je sastavni dio amandman nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da građani ne plaćaju tehničke gubitke na elektroenergetskoj mreži.

Autor amandmana je MANS, a Abazović ga je uveo u skupštinsku proceduru.

Bonus video: