Gregović Zuber: Oduzimaju nam i Buljaricu, Vlada dužna 10 miliona eura

Smatraju da je predlog zakona o ekspropijaciji neustavan
76 pregleda 5 komentar(a)
Ambra Deklić, Dijana Gregović Zuber, Foto: Vesko Belojević
Ambra Deklić, Dijana Gregović Zuber, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.03.2015. 21:02h

Predstavnici porodice Zuber Gregović, kojoj su komunističke vlasti 1946. godinu oduzele imovinu, upozorili su juče Vladu da im dodatno ne otima imovinu kroz pripremu eksproprijacije uvale Buljarica, već da im isplati dug koji je Ministarstvo finansija procijenilo na 10,3 miliona eura.

“Porodica Zuber Gregović pretpjela je pljačku nacionalizacijom koju je sproveo Tito, potom privatizacijom koju je Crna Gora sprovela od 2005. do danas, a da nije dobila nikakvu odštetu. Osjećamo dužnost da se borimo protiv usvajanje predloga zakona o eksproprijaciji. Umjesto da nam ponovo oduzima imovinu, neka Vlada misli na to kako da nam isplati dugove“, poručile su juče na konferenciji za novinare Ambra Deklić i njena majka Dijana Gregović Zuber.

Nasljednici oduzete imovine procijenili su da im je država dužna 67,5 miliona eura za imovini i preduzeća brodovlasnika i bankara Lala Zubera i Anastasije Gregović. Dijana je njihova ćerka.

“Dok naša porodica još od 2012. čeka da se Ministarstvo finansija izjasni o načinu isplate procijenjenog duga, upravo ministar finansija priprema eksproprijaciju cjelokupna uvale Buljarica. Porodica Zuber Gregović posjeduje 11 hektara zemljišta u Buljarici koje joj je u nasljedstvo ostavila Anastasija Gregović. To je jedino što nije nacionalizovano 1946”, navela je Deklić.

Ona je istakla da je neprihvatljivo da se eksproprijacija ove imovine obavlja zbog pokrivanja javnog duga države, kako se to navodi u obrazloženju nacrta ovog zakona.

Deklić smatra da je predloženi tekst zakona u direktnom sukobu sa Ustavom.

“Ukoliko ne postoji institut imovinskih prava, to može imati posljedice i na strane investiture”, istakla je Deklić.

Ona je navela da među vlasnicima imovine u Buljarici ima Amerikanaca, Italijana, Francuza, Srba, Poljaka i da oni neće mirno gledati, već braniti prava svim sredstvima.

Bonus video: