Jovanić: Sutkinja Bošković odugovlači posao u 97 predmeta

Sutkinja nije postupala u predmetima u rokovima i do dvije godine - pravo na suđenje u razumnom roku strankama nije garantovano
254 pregleda 14 komentar(a)
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2015. 19:46h

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odgovorio je na navode teksta pod naslovom "Jovanić hoće da otjera Natašu Bošković", objavljenog 27. februara u “Vijestima”.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

“Uvažavajući vaše pravo da javnosti saopštite informacije za koje smatrate da su od opšteg interesa i koje javnost treba da primi i zna, uvjeren sam da, u tekstu koji ste objavili 27. februara 2015. godine, i to najprije na naslovnoj strani pod naslovom "Jovanić hoće da otjera Natašu Bošković" i na strani sedam sa nadnaslovom "Na udaru sutkinja Privrednog" i naslovom "Jovanić bi da otjera Natašu Bošković", niste postupili u skladu sa Kodeksom novinara i principima koji su obavezujući za vas. Informacija koju ste saopštili javnosti je neistinita, nepotpuna i očigledno sračunata sa ciljem da se sudija Privrednog suda Nataša Bošković predstavi kao žrtva i neko ko je ugrožen u ovom slučaju, a disciplinski postupak koji se vodi protiv nje da prikažete kao neki organizovan i pripremljen proces koji nema zakonskog utemeljenja i osnova”, smatra Jovanić.

“Kako drugačije protumačiti vaš komentar da je pomenuta sudija izložena "udaru" od strane ovog predsjednika suda, bez kao neprimjeren i saopšten neobjektivno i pristrasno! Ovaj predsjednik suda svoju profesiju i dužnost dožiljava krajnje profesionalno i odgovorno i vrši je bez primjesa ličnog animoziteta prema bilo kome, što očigledno nije slučaj kada u vašem listu saopštavate vijesti o meni. Objavljenom informacijom doveli ste javnost u zabludu u vezi sa bitnim činjenicama ovog postupka. Dana 26.09.2014. podnio sam predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv sudije Privrednog suda Nataše Bošković, shodno svojim ovlašćenjima, koji sam predlog precizirao podneskom od 03.11.2014.godine, a sa razloga što sam uvidom u spise predmeta ovog sudije došao do zaključka da ista u dužem vremenskom periodu neuredno vrši sudijsku funkciju zato što ne zakazuje ročišta u 71 predmetu koji joj je dodijeljen, dok u 26 predmeta na drugi način odugovlači postupak, u kojim radnjama sam našao obilježja disciplinskog prekršaja iz čl 33 e) Zakona o sudovima. Konstatovao sam da sudija nije postupala u predmetima u rokovima i do dvije godine, što nedvosmisleno ukazuje da pravo na suđenje u razumnom roku ni u jednom od tih slučajeva strankama nije bilo garantovano. Samo to je bio razlog pokretanja disciplinskog postupka, a ne pretpostavke i insinuacije koje vi navodite u tekstu. Zato vas pozivam da objavite predlog za pokretanje disciplinskog postupka u cjelosti sa oznakama svih predmeta i rokovima u kojima ova sudija nije postupila, jer ćete samo na taj način javnosti omogućiti da stekne pravilan i objektivan zaključak, koji joj objavljenom informacijom nijeste omogućili, navodi Jovanić.

(Odgovor novinara u sjutrašnjem broju)

Bonus video: