Lazović: Izgradnja autoputa počinje u narednih nekoliko sedmica

60 pregleda 34 komentar(a)
Vujica Lazović (Novina)
Vujica Lazović (Novina)
Ažurirano: 06.03.2015. 12:20h

Početak izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare očekuje se u nekoliko narednih sedmica, saopštio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Vujica Lazović.

On je novinarima, nakon potpisivanja Potvrde o primopredaji opreme za kontrolu kontejnera i prtljaga sa kineskim ambasadorom, Cui Zhiwei-om, kazao da je izrada glavnog projekta u intenzivnoj fazi.

"Početak radova očekujemo u skorije vrijeme, a kad to kažem u pitanju su više sedmice, a ne mjeseci. Vlada je dala saglasnost na početak pripremnih radova i očekujemo da će kineske kompanije završiti svoj dio posla u skladu sa ugovorom“, precizirao je Lazović.

Na pitanje u kojoj fazi su pregovori sa italijanskom kompanijom A2A i da li se javio treći investitor u projektu gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE), što je i bio zahtjev Italijana, Lazović je odgovorio da ima interesovanja određenih investitora.

"Raduje nas činjenica što je ta priča u vezi sa izgradnjom energetskih objekata interesantna, što potvrđuje da je Crna Gora i dalje atraktivna investiciona destinacija“, ocijenio je Lazović.

On je rekao da, ukoliko se do 31. marta, kada je krajnji rok, ne postigne dogovor sa A2A, ugovor o menadžmentu više neće važiti, a neće imati novi potpisani ugovor.

"U tom slučaju će izvršni menadžment u skladu sa Zakonom o privrednim društvima pripasti crnogorskoj Vladi, odnosno državi“, objasnio je Lazović.

On je naveo da ima inicijativa predstavnika italijanske kompanije da već narednih sedam do deset dana dođe do novog sastanka.

"Na tom sastanku ćemo još jednom razložiti sve mogućnosti i prostor za dalju saradnju. Što se tiče Vlade Crne Gore imamo jasnu poziciju, ranije smo definisali naše uslove i sad samo sačekamo“, dodao je Lazović.

Na pitanje da prokomentariše privatizacije u Crnoj Gori i da li je bilo više dobrih ili loših, Lazović je odgovorio da je privatizacija nešto što sa sobom nosi dosta rizika.

"Bili smo u situaciji da privatizujemo kompanije koje su dugo godina bile u izolovanoj ekonomiji i pred stečajem. Značajan broj njih bi sam propao i da nije bilo privatizacija“, rekao je Lazović i dodao da u tom slučaju ne treba u startu osuđivati.

Prema njegovim riječima, bilo je i neodgovornih investitora koji su dosta olako shvatili ugovorne obaveze i nijesu radili kako treba. Sa jednim brojem je i raskinut ugovor, što i predstavlja, kako je kazao, opomenu za buduće investitore.

"Ne sviđa mi se klima kada svakog investitora ocjenjujemo kao problematičnog i sa sumnjivim kapitalom. Takođe nijesam ni pristalica da investitori sa raznoraznih destinacija i problematičnom prošlošću nađu prostor za uhljebljenje svoga kapitala na prostoru Crne Gore“, ocijenio je Lazović.

Nakon potpisivanja Potvrde o primopredaji opreme za kontrolu kontejnera i prtljaga, direktor Uprave carina, Vladan Joković, kazao je da efikasnost carinske uprave umnogome zavisi od nivoa tehničke opremljenosti, zbog čega će donirani vrijedni skeneri nove generacije pospiješiti intenzivan proces modernizacije te institucije.

"Moderna oprema poboljšaće naše kapacitete u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i krijumčarenja i svih oblika prekograničnog kriminala i omogućiće nam ostvarivanje još boljih rezultata“, rekao je Joković.

Zhiwei je kazao da je saradnja na tom projektu primjer za druge, kao i da će biti jako koristan za buduću saradnju na tim oblastima.

"Ova oprema će doprinijeti efikasnosti i kvalitetu rada vaše carine, pojačati borbu protiv terorizma, švercovanja i drugih oblika kriminala“, dodao je Zhiwei.

Bonus video: