Izvještaj APK: Lokalne poreske inspekcije ne primjenjuju dobro propise

Predsjednik APK Predrag Lešić rekao je da su se njihove članice negativno odredile prema povećanu poreza na dodatu vrijednost (PDV)
7 komentar(a)
Američka privredna komora, Foto: Zoran Đurić
Američka privredna komora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.03.2015. 15:37h

Poreski ambijent u Crnoj Gori je prilično napregnut i i neizvjestan što može dovesti do manje privredne aktivnosti, način na koji opštine vode politiku lokalnog oporezivanja je ozbiljna poslovna barijera, dok lokalne poreske inspekcije ne primjenjuju propise na zadovoljavajući način.

To je konstatovano u izvještaju o poslovnom ambijentu za prošlu godinu koji je radi Američka privredna komora (APK), a koji je danas prezentovan na zajedničkom sastanku komore sa premijerom Milom Đukanovićem. Izvještaj je rađen na osnovu ankete koju APK saprovodi među svojim članicama.

Predsjednik APK Predrag Lešić rekao je da su se njihove članice negativno odredile prema povećanu poreza na dodatu vrijednost (PDV), da smatraju da su akcize izrazito visoke i da se često mijenjaju bez dovoljne komunikacije sa privatnim kompanijama.

"Za uvođenje novih poreza nema razumijevanja dokle god naplata postojećih nije na potrebnom nivou“, kazao je Lešić.

Dodao je da 90 odsto članica naredni petogodišnji period u Crnoj Gori vidi optimistično, procjenjuju da će očekivani profit porast. Primjećuju određena poboljšanja u oblasti vladavine prava u posljednje dvije godine poput uvođenja javnih izvršitelja što olakšava naplatu dugova, veće aktivnosti Vlade u suzbijanju sive ekonomije i prikupljanju poreza.

„I pored toga, skoro 80 odsto kompanija smatra da sudske procedure ostaju spore i krajnje nepredvidljive što predstavlja vrlo ozbiljnu biznis barijeru. Više od dvije trećine članica je nezadovoljno stanjem u pogledu sive ekonomije“, naveo je Lešić.

APK smatra da je stanje na tržištu rada loše jer postojeći zakon o radu onemogućava uspostavljanje tržišta na kom poslodavci mogu da obezbjede radnu snagu u skladu sa tržišnim potrebama. Uz to, nije uslađen obrazovni sistem sa potrebama tržišta rada .

Izvještaj je pokazao da se investitori i dalje susreću sa problemima vezanim za neriješena imovinska prava i restituciju, neefikasnošću procedura i neažurnost dokumentacije u Upravi za nekretnine i lokalnim katastrima, kao i kašnjenjima u usvajanju lokalnih urbanističkih planova i visokim komunalijama. Vjeruju da će članstvo u NATO pakt pozitivno uticati na poslovni ambijent.

Premijer Milo Đukanović najavio je da neće biti više promjena poreske poltike, te da je država prepoznata kod investitora kao značajna destinacija kada su u pitanju porezi .

“To što smo malo pokvarili tu sliku bilo je tokom krize kada smo posegnuli za nekim zahvatima koje smo morali uraditi. Uradili smo te korekcije među poslednjim u Evropi, a to su privremena rješenja“, naglasio je Đukanović.

Premijer nije zadovoljan ekonomskim rastom, iako je na tom planu dosta urađeno. Navodi da u tom dijelu zaostajemo za Evropom, ali da se jaz može premostiti pametnim unapređenjem poslovnog ambijenta i korišćenjem pozitivnih iskustava.

“ Do 2020. godine ukinućemo komunalne takse, a opštine moraju krenuti u ofanzivniju naplatu poreza.Očekujem da će ekonomija u srednjem roku rasti do pet odsto i da ćemo biti najdinamičnija investiciona destinacija gdje se realizuju neke od najvećih investicija u Evropi”, kazao je Đukanović, dodajući da bi članstvo u NaATO djelovalo blagotvnorno u privlačenju investicja.

Premijer je najavio da će u narednih mjesec i po mogu očekivati izmjene zakonao radu jer to zahtijeva privredni ambijent.

Američki ambasador Margaret Ujehara kazala je da treba zajednički da rade da se izgradi okruženje kojim će svaki investitor biti zadovljan, te da preduzetnici ne treba da se bave birokratijom.

Bonus video: