Bivši radnici KAP-a traže pet i po miliona za otpremnine

Traže da Skupština Crne Gore poštuje zaključak od 30. aprila 2013. da svi bivši radnici KAP-a budu zbrinuti u skladu sa kolektivnim ugovorom
51 pregleda 15 komentar(a)
KAP, radnici, Foto: Vesko Belojević
KAP, radnici, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.03.2015. 17:24h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma u stečaju, njih 420, koji su u prijevremenu penziju otišli u drugoj polovini 2013. godine očekuju da Skupština odobri da im iz državnog budžeta budu isplaćene otpremnine od 6.000 do 14.000 eura.

Za tu namjenu, prema riječima predstavnika bivših radnika KAP-a Nikole Rakovića, potrebno je 5,45 miliona eura.

Oni očekuju da će se svi poslanički klubovi tokom predstojećeg skupštinskog zasijedanja u martu podržati da se raspravlja o njihovom predlogu te da će se založiti da novac bude isplaćen.

“Tražimo da se naš problem riješi kroz institucije, a okupljamo se ponedjeljkom pred zgradom Skupštine jer se radi o najvišem organu državnom kojeg podržavamo da realizuje svoje zaključke. Bivši radnici KAP-a otišli su u prijevremenu penziju zaduženi kreditima, i više od 80 odsto njih taj novac moraće da vrati zbog pozajmica”, istakao je Raković.

On je naveo da su 40-ak puta pokušavali da stupe u kontakt sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, te da su za njih neshvatljive nedavno javno izrečene ocjene portparola SDP-a Mirka Stanića da bivši radnici, koji se okupljaju pred Skupštinom, “imaju rušilačke namjere”, kao i da navodno potražuju “od 50 do 100 miliona eura”.

Skupština Crne Gore je 30. aprila 2013. godine donijela zaključke da se svi bivši radnici KAP-a i nikšićkih Boksita zbrinu u skladu sa kolektivnim ugovorima u tim preduzećima.

“Tražimo od Odbora za ekonomiju, predsjednika Skupštine i svih poslaničkih klubova da se založe za rješavanje našeg problema. Od poslanika očekujemo da ne dozvole da se Skupština kao institucija uruši već da insistiraju da se njihovi zaključci realizuju”, kazao je Raković.

Predstavnik bivših radnika Radovan Tošković je istakao da izvršna vlast “sprovodi samovolju koja vodi brutalnom uništenju privrede i građana, kao da je okupator, a ne Vlada”.

“KAP je tipičan dokaz radničke nesreće kojoj je doprinijela okupatorska vlada sa svojim podanicima: stečajnim upravnikomVeselinom Perišićem, te rukovodiocima”, naveo je Tošković.

On smatra da je cilj postepeno uništenje KAP-a kako bi se prikrili tragovi “višedecenijske pljačke”.

“Radnici KAP su robovi bez ikakvih prava, koji zahvaljujući sindikatima (dva) ne insistiraju na kolektivnom ugovoru, rehabilitaciji radnika, već su odradili prljav posao složivši se sa pokretanjem stečaja”, naveo je Tošković.

Bonus video: