"Dakićevci": Nećemo dozvoliti balkanizaciju i zloupotrebu policije od sudije pojedinca

"Naš zahtjev, pored ostalih osnova, obuhvata i nesavjesno obavljanje sudske funkcije i druge okolnosti koje to dovodi u sumnju. Zato ćemo se obratiti Sudskom savjetu za njegovo razrješenje", rekao je Vukčević agenciji Mina-business
50 pregleda 2 komentar(a)
protest Radoje Dakić Skupština, Foto: Boris Pejović
protest Radoje Dakić Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.03.2015. 14:48h

Bivši radnici i povjerioci „Radoja Dakića“ poručili su da neće dozvoliti balkanizaciju i rasparčavanje geografskog područja i, kako su kazali, zloupotrebu policije od sudije pojedinca koji nije dozvolio izvršnim povjeriocima da prisustvuju javnoj raspravi na sudu.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević kazao je da su ovih dana dobili odgovor iz Osnovnog suda koji se bazira na izjavi sudije Danila Jegdića koji je rekao da se protivi izuzeću, jer razlozi nijesu zakonom propisani.

"Naš zahtjev, pored ostalih osnova, obuhvata i nesavjesno obavljanje sudske funkcije i druge okolnosti koje to dovodi u sumnju. Zato ćemo se obratiti Sudskom savjetu za njegovo razrješenje", rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

Osnovni sud bi, kako smatra, trebalo da dostavi spise o njihovom predmetu Vrhovnom državnom tužilaštvu radi provjere navoda, jer imaju osnovanu sumnju da su napravljena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

"Tražićemo da predsjednik Osnovnog suda, Zoran Radović ispravi grešku u pisanju rješenja jer je podnesak na izuzeće upućen 13. februara, tri dana prije nego je Jegdić donio rješenje o smanjenju utvrđene vrijednosti za 30 miliona eura iako je i preko sredstava informisanja bio upoznat sa zahtjevom za njegovo izuzeće i mogao preuzimati samo radnje za koje postoji opasnost za odlaganje", precizirao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, procijenjenu vrijednost je 2013. godine uradila iskusniji sudski vještak, Milanka Popović na 91 milion eura, a manje iskusni Marko Radunović istu površinu poslije godinu i po procijenio na 51 milion eura na osnovu sporne metodologije.

Radnici su, kako je rekao, danas protestovali 50 koraka od Vlade u čijoj je nadležnosti da obezbijedi izvršenje sudske odluke.

"Umjesto da izađu sa konkretnim rješenjem problema i dalje se građani ograđuju metalnom i živom ogradom, a Vlada od građana. Najgore kad je sistem efikasan u nečemu što ne treba da se radi jer su štetnje posljedice veće od onih da nijesu stavljene ograde", rekao je Vukčević.

Bivši radnici podgoričke fabrike, sada povjerioci, njih 1,8 hiljada, od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Preduzeće ne proizvodi deceniju, a godinama se bavi samo izdavanjem hala i poslovnih prostora.

Bonus video: