Sindikat Instituta traži poštovanje kolektivnog ugovora

Sindikalce interesuje i da li će budući vlasnik nastaviti finansiranje stambenog fonda kroz izdvajanje 3 odsto od bruto ličnog dohotka
72 pregleda 0 komentar(a)
Institut Igalo, Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.03.2015. 15:12h

Sindikalna organizacija Instituta "Dr Simo Milošević" zahtjevaće garancije u pismenoj formi da će prilikom prodaje većinskog paketa akcija konzorcijumu International wellnes grupi biti ispoštovani tenderski uslovi.

U pismu koji je dostavljen Tenderskoj komisiji navodi se da će od novog vlasnika zahtjevati da poštuje kolektivni ugovor koji su zaposleni potpisali prije sedam godina.

Iz Sindikata traže i da se naprave korekcije obračunske vrijednosti koeficijenta i koeficijenta složenosti grupe poslova, jer su, kako su objasnili, “ radi opstanka firme” pristali da se obračunska vrijednost koeficijenta spusti sa 60 na 55 eura.Navode i da im je prosječna plata 345 eura, a da je na državnom nivou 429 eura. Stoga postavljaju pitanje budućem većinskom vlasniku Instituta da li će politika zarada i naknada za rad biti u skladu sa pravilima zemlje iz koje dolaze, ili će poštovati minimalne zakonske uslove važeće u Crnoj Gori. Zaposleni od budućeg većinskog vlasnika traže da garantuje isplatu otpremnina svim radnicima koji žele da na taj način raskinu radni odnos.

Sindikalce interesuje i da li će budući vlasnik nastaviti finansiranje stambenog fonda kroz izdvajanje 3 odsto od bruto ličnog dohotka. Sindikalci traže i da novi većinski valsnik izmiri dug Instituta prema toj organizaciji u iznosu od 373.000 eura.

“Nemogućnost dobijanja tih sredstava odložila je stambenu izgradnju za radnike Instituta koji nemaju riješeno to pitanje. Sindikalna organizacija nije posezala za drastičnim sredstvima prinudne naplate ili tužbe, jer bi to ugrozilo poslovanje Instituta”, navodi se u saopštenju.

Tražiće od novog vlasnika da se izajsni o nekim od benefita za radnike kao što su topli obrok i korišćenje usluga ustanove u kojoj rade.

“Kako izvjestan broj zaposlenih i bivših zaposlenih Instituta nije uspio prodati svoje, mukom stečene, akcije u Institutu sindikat želi da zna je li budući većinski vlasnik spreman da otkupi akcije po obostrano prihvatljivoj cijeni?”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Vuko Šabović predsjednik sindikalne organizacije Instituta.

Bonus video: