Dobit NLB Grupe 62,3 miliona eura

„Rukovodstvo NLB je za ovu godinu ispunilo sve ciljeve koje je postavio Nadzorni savjet i čak ih je i premašilo. Banka ispunjava obaveze na koje se Slovenija obavezala Evropskoj komisiji prilikom dokapitalizacije“, naveo je Podbevše
164 pregleda 0 komentar(a)
NLB banka Slovenija, Foto: Reuters
NLB banka Slovenija, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2015. 12:17h

NLB Grupa je prošlu poslovnu godinu završila sa dobitkom od 62,3 miliona eura, prvi put nakon 2008. godine, saopštio je predsjednik uprave banke, Janko Međa.

Predsjednik Nadzornog savjeta NLB, Gorazd Podbevšek, kazao je da se radi o prelomnom preokretu u poslovanju kompanije, koja je nakon petogodišnjih gubitaka, završila godinu sa dobiti.

„Rukovodstvo NLB je za ovu godinu ispunilo sve ciljeve koje je postavio Nadzorni savjet i čak ih je i premašilo. Banka ispunjava obaveze na koje se Slovenija obavezala Evropskoj komisiji prilikom dokapitalizacije“, naveo je Podbevšek.

On je dodao da su to jedini kriterijumi koje Nadzorni savjet uzima prilikom procjene uspješnosti poslovanja banke i djelovanja uprave.

NLB Grupa je u prošloj godini ostvarila rezultat prije rezervisanja u iznosu od 207,5 miliona eura, dok čista dobit iznosi 62,3 miliona eura.

Iz banke su saopštili da je suštinski napredak postignut na području rezultata prije rezervisanja, koji je u najvećoj mjeri posljedica transformacije banke i aktivnog vraćanja na sve segmente tržišta - poslovanje sa stanovništvom, malim, srednjim i velikim preduzećima.

Rezultat prije oporezivanja NLB Grupe od 207,5 miliona eura bolji je 192 miliona eura u odnosu na 2013. godinu, kada je iznosio 15,5 miliona eura.

Poboljšanje redovnog operativnog rezultata se, kako su naveli iz banke, može pripisati srazmjernom doprinosu poboljšanja redovnih prihoda od 47 odsto u odnosu u odnosu na 2013. godinu, smanjenju troškova od devet odsto u poređenju sa istim periodom i uspješno izvedenom postupku državne pomoći.

„Poboljšanju konačnog rezultata nakon poreza doprinijelo jako poboljšanje prilika u okruženju i stabilizacija ispravki i rezervisanja, koje su u poređenju sa 2013. godinom manje 928,8 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Iz NLB Grupe su kazali da svi segmenti njene djelatnosti posluju profitabilno i da je ona u prošloj godini povećala tržišno učešće kod kredita nebankarskom sektoru 1,1 procentni poen. U segmentu kredita preduzećima, tržišno učešće je poraslo 1,1 procentni poen, a stanovništvu 0,6 procentnih bodova.

Predstavnici banke su dodali da jakim prisustvom u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu cjelokupna grupa čuva značajna tržišna učešća i na tim tržištima.

„NLB Grupa i u ovoj godini produžava temeljni proces transformacije i planira dalje poboljšanje rezultata na svim segmentima poslovanja i smanjenje učešća loših kredita u portfoliju“, navodi se u saopštenju.

Oni su saopštili da cjelovita transformacija banke daje rezultate. Banka ima adekvatnost kapitala, raspolaže zdravom likvidnošću i u potpunosti ispunjava kapitalni plan Evropske centralne banke (ECB), kojoj je banka pripremila ukupnu ocjenu adekvatnosti kapitala na jesen prošle godine.

„Sa dobiti u prošloj godini povećali smo adekvatnost kapitala. Obim loših potraživanja je u prošloj godini nekoliko opao i ostaje stabilan, a ubuduće bi trebalo da se smanjuje jačim tempom“, kazali su iz NLB Grupe.

Oni su dodali da se bruto vrijednost smanjila 84,7 miliona eura na 1,5 milijardi eura, a na nivou Grupe 150,4 miliona na 2,7 milijarde eura.

„U banci aktivno upravljamo sa tim područjem, što uključuje poboljšane mehanizme nadzora i ranog prepoznavanja, procese prestrukturiranja, naplate i deinvestiranja. I ubuduće će NLB produžiti sa aktivnom politikom savlađivanja i smanjivanja obima loših kredita, za šta priprema sistemska rješenja“, navodi se u saopštenju.

Iz banke su objasnili da dinamika tog procesa u velikoj mjeri zavisi od regulatornih zahtjeva i uspješnosti pojedinačnih postupaka prestrukturiranja preduzeća. Na nju utiču privredne prilike, koje se odražavaju u intenzitetu investicione potražnje i kao posljedica u obimu novog kreditiranja.

„Smanjivanje učešća loših kredita biće postepeno i uz nastojanje za što bolji efekat trajaće više godina“, kazali su iz banke.

NLB je, kako tvrde njeni predstavnici, kao zadatak postavila jačanje integriteta organizacije u smislu sprječavanja štetnih i neetičkih postupanja. U okviru sistematičnog i strukturiranog procesa utvrđivanja uzroka za nastajanje loših plasmana, koji se produžava i u ovoj godini, banka identifikuje ključne faktore, koji su doprinijeli uzrocima nastanka loših plasmana.

NLB je na osnovu svestranog pregleda u prošloj godini identifikovala 64 pojedinačne sumnje na krivične radnje.

„Od toga je 31 eksterna sumnja na krivična djela koja su izvršile osobe van banke, a 30 su sumnje na krivične radnje koje su izvršili sadašnji ili bivši bankarski službenici“, navodi se u saopštenju.

Banka je nacionalnom istražnom uredu u 21 krivičnoj prijavi prijavili 34 sumnje utvrđenih krivičnih radnji, a ostalim jedinicama policije u 30 krivičnih prijava isto toliko sumnji na krivične radnje.

„U postupcima u kojima je sa radnjama bila oštećena banka, aktivno podnosimo imovinsko pravne zahtjeve da se banci uz uspješni postupak nadoknadi šteta. Ukupno smo prijavili 62 osobe za pojedinačna krivična djela“, saopštili su iz banke.

NLB će se, kako tvrde njeni predstavnici, usredsrijediti na to da njeno djelovanje bude dosljedno etičko i u skladu sa najboljim međunarodnim praksama na tom području.

Banka se, u skladu sa obavezama prema EK, već u ovoj godini priprema za privatizaciju, koja bi trebalo da se obavi do kraja 2017. godine.

„Radi se o zahtjevnom, višegodišnjem procesu. Zbog toga je jedan od ključnih ciljeva uprave da poveća vrijednost banke, kako bi mogli potencijalni kupci ponuditi najviše kako sa aspekta cijene tako i budućeg razvoja“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: