Na remontu u Bijeloj 12 brodova

„Da bi se ovi remonti isfinansirali, neophodno je obezbijediti nekoliko stotina hiljada eura i činimo sve napore da to i omogućimo. U međuvremenu isplovljavaće manji brodovi, koji donose i manje prilive. Veće brodove očekujemo za nekih mjesec, kada bi situacija trebalo da bude povoljnija", kazao je Tušup
6 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.03.2015. 13:55h

U Jadranskom brodogradilištu Bijela na remontu je 12 brodova, što predstavlja značajan napredak u odnosu na prošli mjesec, saopštio je izvršni direktor preduzeća, Petar Tušup.

On je Radiju Jadran rekao da je na većini brodova remont pri kraju i nije riječ o nekom velikom poslu, ali je značajan napredak u odnosu na januar.

“Još dva broda su stigla za vikend i u ovom momentu dosta je posla", kazao je Tušup.

Prema njegovim riječima, to znači da je predstojeći period „osiguran" kad je riječ o poslu, ali je potrebno riješiti finansiranje remonta i uskladiti slobodne termine i raspoloživost dokova na obali.

Tušup je dodao da je trenutno teško govoriti o odnosu prihoda i rashoda, jer su rashodi ono što „guši" poslovanje.

„Da bi se ovi remonti isfinansirali, neophodno je obezbijediti nekoliko stotina hiljada eura i činimo sve napore da to i omogućimo. U međuvremenu isplovljavaće manji brodovi, koji donose i manje prilive. Veće brodove očekujemo za nekih mjesec, kada bi situacija trebalo da bude povoljnija", kazao je Tušup.

Centar za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice (CETI) obavio je uzorkovanje i ispitivanje grita u Brodogradilištu, a plan za njegovo dalje tretiranje trebalo bi da bude izrađen za mjesec.

„Tada će biti poznato i na koji način će biti tretiran grit u Brodogradilištu. Nakon toga biće raspisan tender za izvođača tih radova. Međutim, master plan najprije treba da pokaže koje će se količine grita i kako tretirati", objasnio je Tušup.

U Brodogradilištu su u dva kruga isplaćene otpremnine za 98 radnika, koji su sporazumno napustili preduzeće, a u decembru je Vlada otvorila treću ponudu za sporazumni raskid radnog odnosa.

Za dobrovoljni odlazak iz Brodogradilišta se prijavilo 155 radnika, a u međuvremenu je njih 11 odustalo. To znači da će, kada i oni dobiju sredstva za odlazak iz Bijele, u kompaniji ostati oko 250 zaposlenih.

To je, prema ranijim procjenama, previše za obavljanje nove djelatnosti servisiranja i remonta jahti, koja će za tri godine biti primarna u Bijeloj.

Bonus video: