NVO Južni Jadran: Čedo Popović pokušava da sakrije tragove

„Imovina preduzeća 'Južni Jadran' AD u likvidaciji naravno postoji i sada je Popović krčmi, po nešto prodaje sam sebi jeftino, po nešto malo skuplje ruskim biznismenima“, ističe se u saopštenju
276 pregleda 3 komentar(a)
hotel park, Bijela, Foto: Slavica Kosić
hotel park, Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.03.2015. 12:34h

Na tender za prodaju hotela Park u Bijeloj, vlasništvo države Crne Gore, jedino se javilo preduzeće Carine iz Podgorice, vlasništvo Čedomira Popovića, koji je ponudio 2,5 miliona eura.

„Poznata priča, Popović se i prije šest godina javio na Vladin tender za kupovinu oronulog Vojnog odmarališta 'Lalovina' u Meljinama. Tada je nudio čak 7,3 miliona za tu dosta skromniju nekretninu, iako je početna cijena bila 3,5 miliona! I tada je bio prvorangirani i obećavao ulaganja od 15 miliona i izgradnju hotela visoke kategorije. Od posla nije bilo ništa, jer je Popović odustao od kupovine. Naravno, radilo se o tzv. uslužnoj ponudi da bi se zainteresovani poplašili, a tih godina ih je bilo, a taj objekat je drugome namijenjen. Kome, i to će se uskoro znati“, navodi se u saopštenju NVO Južni Jadran koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

U saopštenju se podsjeća da je Popović prije nekoliko godina najavljivao izgradnju luksuznog turističkog kompleksa u Baošićima na zemljišu bivšeg „Južnog Jadrana“. Dobijeni su UT uslovi, urađen je idejni projekat, ali gradnja nije počela.

Čedomir Popović je 2001. godine, kupujući akcije fondova i radnika, kupio kompletnu imovinu Južnog Jadrana za oko 500 hiljada njemačkih maraka. Na čelu Upravnog odbora Južnog Jadrana, u momentu kada je prodato 31 odsto akcija fondova Čedu Popoviću za oko 237.000 maraka, i to po osnovu Specijalne aukcije i Uredbe Vlade Crne Gore za pet odsto od početne cijene na tenderu (Uredba ukinuta odmah nakon prodaje 2001), bio je Žarko Šturanović, tada pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za opšte poslove (kadrovi, finansije, nabavke).

TUP „Južni Jadran“ više ne postoji, 170 radnika je ostalo bez posla.

„Imovina preduzeća 'Južni Jadran' AD u likvidaciji naravno postoji i sada je Popović krčmi, po nešto prodaje sam sebi jeftino, po nešto malo skuplje ruskim biznismenima“, ističe se u saopštenju.

„Popovićeve namjere su providne svima sem istražnim organima. Kupoprodajnim aranžmanima jedini je cilj da se sakriju tragovi. NVO 'Južni Jadran' godinama javno ukazuje na kriminal koji je pratio privatizaciju, stečaj, likvidaciju i preprodaju imovine nekada vrlo profitabilnog turističkog preduzeća 'Južni Jadran' Meljine i taj glas još jedino nije dopro do Državnog tužioca, kako osnovnog tako ni Vrhovnog, a dokumentacija mu je godinama dostavljana“, tvrdi se u saopštenju.

“Ako nemaju kada jer su zatrpani 'težim' slučajevima, pozivamo ih da samo provjere tokove novca koje je uplatila ruska firma IMPERIO za kupovinu kompleksa LAZARET u Meljinama, ili, ako im je lakše, neka provjere gdje je završio 21 milion eura koje je kreditno kod Hypo Klagenfurt obezbijedio 'Pantomarket' Panta Vučurovića za 15-godišnji zakup objekata trgovine preduzeća 'Carine' doo, koliki je kolateral obezbjeđivao ovih 21 milion kredita. Mnoge stvari bi tužiocima tada bile jasnije. Naravno, mi ne sumnjamo da istražni organi ovo znaju jer to zna cijela čaršija. NVO 'Južni Jadran' će sigurno nastaviti da se bori za svoja prava i svoju imovinu i da proziva sve one koji zloupotrebljavju pozcije na kojim se nalaze svojim činjnjem ili nečinjenjem“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: