Poreska uprava: Preduzećemo aktivnosti na prikupljanju informacija

Izvještaj Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) pokazao je da su klijenti povezani sa Crnom Gorom, njih 18, skrivali 7,5 miliona dolara u podružnici HSBC
0 komentar(a)
HSBC, Foto: Reuters
HSBC, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2015. 09:53h

Crnogorska Poreska uprava (PU) do sada nije dobila zvaničan upit nadležnih organa Švajcarske povodom istrage u švajcarskoj podružnici britanske banke HSBC, ali će početi da prikuplja informacije jer se radi o pitanju kojem je u javnosti posvećena značajna pažnja.

Švajcarsko tužilaštvo u saradnji sa policijom nedavno je pokrenulo istragu u HSBC banci u vezi sa pranjem novca, a istraga bi mogla biti proširena na ljude koji su učestvovali i pomagali optuženima za pranje novca.

"PU će svakako preduzeti aktivnosti na prikupljanju informacija neophodnih za utvrđivanje eventualnog osnova za sprovođenje inspekcijskog nadzora i ostalih aktivnosti iz nadležnosti našeg organa u ovom slučaju", rekli su agenciji Mina-business predstavnici PU.

Izvještaj Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) pokazao je da su klijenti povezani sa Crnom Gorom, njih 18, skrivali 7,5 miliona dolara u podružnici HSBC.

ICIJ je objavio da je 18 klijenata, preko osoba ili off shore firmi povezanih sa Crnom Gorom, imalo 17 bankarskih računa. Među njima, prema tim podacima, nema državljana Crne Gore.

Podataka o samim transakcijama nema, kao ni informacija da li su one povezane sa nekim nedozvoljenim radnjama. Najveći iznos na računu jednog klijenta povezanog sa Crnom Gorom iznosio je 3,8 miliona eura.

Istraga, nazvana SwissLeaks, sprovedena je na osnovu podataka ogranka banke HSBC u Ženevi, koji je 2007. godine ukrao bivši bankarski službenik, francusko-italijanski programer, Herve Falciani.

Kako su objavili svjetski mediji, od 9. novembra 2006. do 31. marta 2007. godine, oko 180,6 miliona eura bilo je u tranzitu u švajcarskoj banci HSBC u Ženevi.

Taj novac je bio sakriven, između ostalog i u off shore firmama u Panami i na britanskim Djevičanskim ostrvima.

Među ljudima koji se spominju u dokumentaciji su muzičke zvijezde, poznati bogataši, ruski oligarsi, političari, veliki trgovci i tajkuni, kao i ljudi za koje se vjeruju da posluju sa one strane zakona.

"HSBC je profitirao poslujući sa trgovcima oružjem koji su slali bombe djeci vojnicima u Africi, posrednicima diktatora u zemljama trećeg svijeta, švercerima 'krvavih' dijamanata i drugim kriminalcima", kazali su iz ICIJ.

Na listi se nalazi niz sadašnjih i bivših političara iz Velike Britanije, Rusije, Indije i brojnih afričkih zemalja, članovi kraljevskih porodica iz Saudijske Arabije, Bahreina, Jordana i Maroka.

HSBC je svojim "posebnim klijentima" omogućavao otvaranje "crnih računa", koji su služili za prikrivanje novca od poreskih vlasti, kao i podizanje velikih svota u kešu u različitim valutama.

Banka je 2012. godine platila rekordnu kaznu od 1,9 milijardi USD zbog pranja novca, nakon što je istraga američkog Senata pokazala da je "oprala" stotine miliona dolara novca meksičkih narko kartela.

Bonus video: