Vlada namjeravala da zaštiti osnovna prava zaposlenih

0 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.02.2015. 13:06h

Vlada je predlogom da neuplaćivanje doprinosa na lična primanja bude proglašeno krivičnim djelom i da, shodno tome, njegovi počinioci budu adekvatno sankcionisani, namjeravala da zaštiti osnovna prava zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su, reagujući na komentar predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića, koji se odnosi na izmjene Krivičnog zakonika, kazali da predlog Vlade nije pokušaj “prodaje kukavičjih jaja”, već iza istog stoji namjera da se zaštite osnovna prava zaposlenih, odnosno pravo ostvarivanja penzije i pravo na zdravstvenu zaštitu.

„Pomenuti predlog imao je za cilj sprječavanje izbjegavanja plaćanja ovih javnih prihoda, kojim se urušava održivost penzijskog i zdravstvenog sistema i, u krajnjem, održivost javnih finansija“, navedeno je u reagovanju.

Predlog je, kako se dodaje,odluka Vlade kao kolektivnog organa, a ne individualni zahtjev Ministarstva finansija i o njemu se pozitivno izjasnila većina poslanika u parlamentu, iznoseći stavove da bi se njegovim usvajanjem smanjilo učešće sive ekonomije i unaprijedila poreska disciplina.

„Što se Poreske uprave i Ministarstva finansija tiče, naša odgovornost i posvećenost povjerenim poslovima najbolje se može cijeniti rezultatima rada i pozitivnim doprinosom stabilizaciji javnih finansija, mjerljivim kroz 200 miliona EUR više naplaćenih prihoda u odnosu na 2012. godinu“, kazali su iz Ministarstva.

Krivokapić nije podržao izmjene Krivičnog zakonika kojima je bilo predviđeno i da se u zatvor šalju oni koji ne plate socijalne doprinose zaposlenima u iznosu od hiljadu EUR.

"U ovom zakonu kukavičje jaje je bilo da se provuče uvođenje aboliranja od odgovornosti za pola milijarde poreskih dugova, da se pokuša zatrpati sudski i pravosudni sistem gomilom sporova i onesposobi da se bavi kriminalom i svim onim što traži EU od nas", rekao je Krivokapić.

On je rekao da, ako Vlada misli da tu temu treba otvoriti, to traži ozbiljnu analizu jer je to novo krivično djelo.

"A ne na mala vrata u pet do 12 uvoditi nove institute u krivično zakonodavstvo, koji su u suštini motivisani Ministarstvom finansija. Ne mogu prigovoriti ministru pravde, već resoru finansija, koje je to pokušalo da provuče mimo svih principa i na štetan način za građane",kazao je Krivokapić.

On je podsjetio da SDP ima ozbiljan amandman o vraćanju u KZ štetnih ugovora.

Bonus video: