U Fabrici elektroda uveden stečaj

94 pregleda 5 komentar(a)
Fabrika elektroda Piva, Foto: Svetlana Mandić
Fabrika elektroda Piva, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.02.2015. 11:17h

U Fabrici elektroda Goransko (FEP), jedinoj te vrste u regionu, danas je uveden stečaj na zahtjev Poreske uprave koja je zbog neizmirenih poreza i doprinosa u iznosu od skoro milion eura 22.januara podnijela zahtjev. To je „Vijestima“ potvrdio direktor FEP-a Dragoslav Čabarkapa.

„Uvešće se stečaj i rješenje će biti donijeto u ponedjeljak. Fabrika se odrekla prava žalbe da se to ne bi prologinralo i ulazilo u sudski postupak. Mora se to ubrzati jer ova agonije traje suviše dugo”, kazao je Čabarjapa.

Prema njegovim riječima opcija bi bila da se pokrene proizvodnja, radnici koji su stekli uslov za penziju da se penzionišu, a oni koji su prekobrojni da dobiju otpremnine i zaostale zarade.

Od 103 radnika njih 36 mogu u penziju, a većina njih je to pravo steklo juče usvajebom dopunom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojom se radnicima držanih firmi koji su izgubili posao zbog uvođenja stečaja omogućava odlazak u prijevremenu penziju ako imaju 30 (muškarci) odnosno 25 godina staža (žene).

Radnicima, koji su prošle godine primili svega tri zarade, plate se duguju od juna 2012.godine, a radni staž im nije povezan od 2007. Otpremnine prema kolektivnom ugovoru iznose u prosjeku 10,7 hiljada eura.

Prije nekoliko mjeseci oko 80 radnika izgubilo je spor kojim su tražili da im se povrati bespravno oduzeti akcijski kapital bez koga su ostali 2001.godine kada je tadašnja uprava FEP-a prenijela udio vrijedan blizu 2,7 miliona tadašnjih maraka na preduzeće koje je osnovala „Plus komerc“. Spor je trajao 11.godina, a ukupne troškove u iznosu od 101 hiljadu eura obavezni su da plate radnici koji su potpisali tužbu, što iznosi 1.288 eura po radniku.

Proizvodnja u FEP-u je prekinuta u maju prošle godine kada je fabrika, zbog neplaćenih računa, ostala i bez struje. Dug fabrike premašio je deset miliona eura, a vrijednost kapitala je procijenjena na 8,9 miliona. Sa gubitkom posluju od 2008.godine, a žiro račun je blokiran više od tri godine. Čabarkapa se plaši da bi stečaj mogao dovesti do bankrota, a u slučaju likvidacije imovina FEP-a bila bi prodata po knjigovodstvenoj vrijednosti što ne bi bilo dovoljno za izmirenje svih obaveza prema povjeriocima.

Većinski vlasnik FEP-a sa 42,1 odsto akcija je Investiciono-razvojni fond (IRF) a direktor IRF-a Zoran Vukčević i pored obećanja i nekoliko podsjećanja do danas nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ poslata još 29.decembra.

Bonus video: