Mjere ekonomske politike u cilju dinamičnijeg rasta

56 pregleda 3 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.02.2015. 16:07h

Vlada je usvojila Predlog mjera ekonomske politike u funkciji ostvarivanja ciljeva i indikatora definisanih Programom ekonomskih reformi od ove do 2017. godine, kako bi se, kako je saopšteno, doprinijelo dinamičnijem rastu i otvaranju novih radnih mjesta.

Generalni direktor Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija, Iva Vuković kazala je da je primarni cilj tog Programa, odnosno njihove ekonomske politike, stvaranje preduslova za dinamičniji ekonomski rast i razvoj, sa pretpostavkom stvaranja i kreiranja ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta.

“To doprinosi rastu svih ostalih indikatora naše ekonomije i životnog standarda građana”, rekla je Vuković nakon sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, cilj fiskalne politike je stvaranje preduslova za obezbjeđivanje održivosti javnih finansija imajući u vidu tendenciju rasta nivoa javnog duga.

“Mjere koje su opredijeljene za period do 2017. godine odnose se na stvaranje preduslova za jačanje naplate poreza kroz poresku reformu kako bi se obezbijedio rast prihoda i sprovođenje mjera na suzbijanju sive ekonomije i mjera usmjerene na smanjenje nivoa poreskog duga preduzeća”, precizirala je Vuković.

Na rashodnoj strani, primarni cilj je racionalizacija odnosno vođenje restriktivne politike potrošnje uz stvaranje preduslova za realizaciju investicionih projekata čime se ponovo daje doprinos ekonomskom rastu.

“Tu su i mjere predviđene kroz davanje fiskalnih podsticaja, usmjerene na investicije u strateške sektore za koje je ocijenjeno da će doprinijeti snažnijem rastu ekonomije, a to su turizam, energetika, poljoprivreda i transport”, objasnila je Vuković.

Na pitanje o kojim fiskalnim podsticajima se govori, Vuković je odgovorila da se osnovne fiskalne mjere odnose na povećanje akciza na alkohol, gazirana pića, duvan i duvanske proizvode, uvođenje poreza na kafu i dobitke od igara na sreću i propisivanje namjenske takse na maloprodajnu cijenu goriva u visini od pet centi po litru koja će se koristiti za finansiranje dijela troškova autoputa.

U ovoj godini će, kako je dodala, biti realizovano 412 miliona EUR investicija u turizam, energetiku, poljoprivredu i transport.

“Realizacijom svih tih mjera doprinijeće se stvaranju uslova za realizaciju investicionih projekata planiranih u narednom periodu, a to će doprinijeti prosječnom rastu naše ekonomije od 3,8 odsto”, zaključila je Vuković.

Vlada je danas usvojila i mjere i aktivnosti za ostvarivanje ciljeva reforme tržišta rada, definisanih u Programu ekonomskih reformi Crne Gore do 2017. godine.

Direktor Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Arijana Nikolić Vučinić, kazala je da je Programom ekonomskih reformi definisano da cilj politike u narednom periodu bude otklanjanje prepreka ekonomskom razvoju što će doprinijeti povećanju konkurentnosti ekonomije.

„Taj dokument je definisao i određene prepreke u segmentu ljudskog kapitala. U cilju otklanjanja tih prepreka definisani su ciljevi buduće reforme tržišta rada“, rekla je Nikolić Vučinić.

Ona je, kao jedan od ciljeva, navela usklađivanje sistema obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada, kako bi se izbjegao jaz koji postoji između ponude i tražnje za određenim vještinama i zanimanjima.

„Cilj je i jačanje aktivne politike tržišta rada i povećanje fleksibilnosti na tržištu rada“, saopštila je Nikolić Vučinić.

Prema njenim riječima, u funkciju ostvarivanja utvrđenih ciljeva definisano je šest mjera koje se, između ostalog, odnose na razvoj kvalifikacija koje odgovaraju potrebama tržišta rada, a koje su usklađene sa principima nacionalnog okvira kvalifikacija.

Mjere se, kako je dodala, odnose i na povećanje učešća radne snage u programima cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih, unaprijeđenje stručne osposobljenosti mladih, povećanje sredstava za finansiranje aktivne politike zapošljavanja, unaprijeđenje zakonskog okvira na tržištu rada u cilju daljeg povećanja fleksibilnosti i mobilnosti.

Bonus video: