Radović: Ako potpišu ugovor za "Igalo", raskidamo koaliciju sa DPS-om

"Pokriće od 10 miliona eura koje su morali imati da bi se pojavili na tenderu dala im je advokatska komapnija Brown Rudnick Limited" iz Londona, koja ima obrt od 100 miliona godišnje i nije nikakva firma koja se bavi zdravstveno turističkom djelatnošću”
24 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.02.2015. 18:54h

Britansko američki konzorcijum "International Wellnes Group limited", nema reference niti dovoljan kapital da kupi većinski paket akcija Instituta Dr Simo Milošević, ustvrdio je lider Udruženja građana Izbor Dušan Radović na današnjoj konferenciji za novinare.

"Ukoliko Savjet za privatizaciju potpise ugovor o privatizaciji Instituta Igalo sa konzorcijumom Internacional Welness Group – Uduženje građana Izbor će raskinuti koaliciju sa DPS-om u Herceg Novom, organizovaće građanske proteste i uzbuniti međunarodnu javnost", kazao je Radović, ističući da se radi o čistoj prevari.

Konzorcijum Internacinal Welnes Group ima dva akcionara Replus Limited i Sterling Campbell Limited, oba su londonske firme, jedna vrijedi 16.000 funti, a druga nema kapitala i ne vrijedi ništa.

Obje spadaju u grupu malih preduzeća koja nemaju obavezu revizije godišnjeg izvještaja.

Radović

Treća, oziljna kompanija IG koja je bila dio konzorcijuma prodata je za dvije milijarde dolara i nije više dio konzorcijuma, tačnije izašla je i njega 20 dana po potpisivanju ugovora o kozorcijumu.

"Pokriće od 10 miliona eura koje su morali imati da bi se pojavili na tenderu dala im je advokatska komapnija Brown Rudnick Limited" iz Londona, koja ima obrt od 100 miliona godišnje i nije nikakva firma koja se bavi zdravstveno turističkom djelatnošću”, naveo je Radović.

Pokriće za bavljenje medicinom je firma „International Hospital Group" , koja se prije svega bavi gradnjom bolnica po Africi i Južnoj Americi, ukazao je Radović.

“Postoji još jedna firma Luminor LLC", koja je offshore i za koju se ne može saznati ko joj je vlasnik.Oni su vjerovatno finansijeri čitavog projekta, koji je potpuno neprihvatljiv i čista je prevara", kazao je novinarima lider Izbora Dušan Krušo Radović.

Radović je uvjeren da iza čitavog posla stoji neki domaći tajkun, a da je model potpuno isti kao kod privatizacije HTP Boka i Vojne bolnice Meljine.

Osim izlaska iz lokalne vlasti u Herceg Novom Izbor će organizovati građanske proteste i uzbuniti međunarodnu javnost kazao je Radović.

Sve podatke je predočio i predsjedniku Savjeta za privatizaciju Branku Vujoviću.

SDP: Ne podržavamo davanje u zakup duže od 30 godina

Opštinski odbor SDP Herceg Novi se u više navrata do sada veoma jasno odredio prema privatizaciji Instituta "Dr Simo Milošević"“ Igalo, ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula i brodogradilišta u Bijeloj, navodi se u saopštenju te partije koje je potpisao predsednik OO Dragan Šimrak.

"Ne podržavamo privatizaciju i davanje u zakup duže od 30 godina bilo kojeg objekta, a posebno ne istorijskih spomenika, posebno ne onih za koje nas vežu veoma važna istorijska sjećanja“.

Uspješna privatizacija Instituta Igalo i Brodogradilišta Bijela je za našu opštinu pitanje biti ili ne biti. Imajući u vidu iskustva vezana za privatizaciju Mješovitog, HTP Boka, PKB, Prvoborac, „Južni Jadran“, Vinopromet,... eventualni promašaj kod privatizacije Instituta bi uništio hercegnovsku privredu“, navodi se u saopštenju uz tvrdnju da sve buduće privatizacije treba da budu pokrivene validnim bankarskim garancijama.

Bonus video: