Brajović o autoputu: Bolje finansijske uslove nijesmo mogli obezbijediti

“Naravno da naša ambicija nije da pravimo samo ovu dionicu, nego da napravimo čitav autoput kroz Crnu Goru i njime se povežemo dalje sa Beogradom i susjednim državama”, kazao je Brajović za časopis Montenegro Airlines-a, Luxury Inflight
122 pregleda 11 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ivan Brajović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 26.02.2015. 12:36h

Nakon izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare lakše će se naći investitor za izgradnju ostalih, putem privatno-javnog partnerstva, koncesije ili nekog drugog vida finansiranja, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

On je rekao da je najzahtjevnija dionica, Smokovac-Uvač-Mateševo, izabrana za početak realizacije čitavog projekta zato što će se njenim završetkom izgraditi najteži dio autoputa.

“Naravno da naša ambicija nije da pravimo samo ovu dionicu, nego da napravimo čitav autoput kroz Crnu Goru i njime se povežemo dalje sa Beogradom i susjednim državama”, kazao je Brajović za časopis Montenegro Airlines-a, Luxury Inflight.

On je naveo da je i njegova koleginica iz Srbije, Zorana Mihajlović više puta istakla značaj tog koridora, dodavši da Srbija već radi na njegovoj realizaciji i da se već izvode radovi na dionici Ljig-Obrenovac.

Krajem prošle godine stvoreni su, pored pravnih, i finansijski uslovi za izgradnju, potpisivanjem ugovora o kreditu sa kineskom Exim bankom. Kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

“Od ukupne cijene, za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac-Uvač-Mateševo, 85 odsto biće obezbijeđeno iz kredita Exim banke, a preostalih 15 odsto obezbjeđuje država. Zaista mislim da se bolji finansijski uslovi, u sadašnjim trendovima na globalnom tržištu kapitala, nijesu mogli obezbijediti”, rekao je Brajović.

Imaćemo višestruke koristi

Na pitanje kakve koristi će imati Crna Gora od te dionice autoputa, Brajović je odgovorio da je značajno povezivanje sjevera i juga, valorizovanje turističkih potencijala pogotovo sjevera, razvoj poljoprivrede, iskorišćavanje i unaprijeđivanje kapaciteta mnogih domaćih preduzeća.

“Jedan od najvažnijih je bezbjednosni faktor. Kanjon Platije je najopasnija dionica u Crnoj Gori, na kojoj se godišnje desi veliki broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Na tom putu često imamo odrone, aktiviraju se klizišta, tako da i pored velikih ulaganja koja smo imali prethodnih godina, kvalitet i bezbjednost saobraćaja teško se dalje mogu unaprijediti”, objasnio je Brajović.

Prema njegovim riječima, insistiranje na bezbjednosti i sigurnosti je najveći prioritet. Takođe, vrijeme putovanja je vrlo bitno, pa će potrebno vrijeme za savladavanje te dionice biti barem upola kraće nego do sada.

On je rekao da su pregovori oko izgradnje prioritetne dionice autoputa bili naporni i dugi.

“Tim od oko 50 eksperata različitih profila, sa zadovoljstvom ističem da je riječ o crnogorskim stručnjacima, intenzivno je radio na tom projektu, a kvalitetno vođenje ovih pregovora imalo je za cilj da Crna Gora zaštiti svoje interese, uvažavajući pri tome i stavove partnera”, precizirao je Brajović.

Prema njegovim riječima, autoput Bar-Boljare, odnosno putni pravac 4 SEETO treba da doprinese boljoj integraciji Crne Gore, a od granice sa Srbijom, preko puta Požega-Beograd, sa TEN-T koridorom X sa Rumunijom, Mađarskom i centralnom Evropom.

“Istovremeno, autoput će poslužiti i boljem povezivanju regionalnih centara, a omogućiće i da Luka Bar u potpunosti bude povezana sa ostatkom evropskih koridora. Smatram da će autoput doprinijeti ekonomskom razvoju i Crne Gore i našeg okruženja”, naveo je Brajović.

On je podsjetio da se u zaleđu glavnog grada uzdižu planinski vijenci i sa 63 metra nadmorske visine, za svega 41 kilometar puta do Mateševa, dolazi se na preko 1,1 hiljadu metara nadmorske visine.

“Skoro 60 odsto trase će biti u tunelima, mostovima i vijaduktima. Jedan od najzahtjevnijih objekata biće svakako most Moračica, koji je po idejnom projektu dužine 980 metara, a nosiće ga stubovi visine i do 180 metara. Tunel Vjeternik, dužine tri kilometra, biće najduži na trasi”, precizirao je Brajović.

Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Velika šansa za crnogorske građevinske firme

Ugovora o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC).

Brajović je podjetio da je, između ostalog, dogovoreno da učešće domaće građevinske operative bude minimum 30 odsto ukupne vrijednosti investicije.

“To je velika šansa za crnogorske građevinske firme i sve druge koje mogu da nađu svoje mjesto u ovom poslu i steknu neophodno iskustvo za neke buduće projekte koji će se realizovati u Crnoj Gori”, zaključio je Brajović.

Bonus video: