Vlada prebacila Skupštini spornu stavku na računu za struju

Vlada nije povukla Zakon o energetici dopunjen amandmanom o uklanjanju tehničkih gubitaka sa računa
61 pregleda 0 komentar(a)
račun za struju, Foto: Boris Pejović
račun za struju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2015. 15:23h

Ministarstvo ekonomije neće povući iz skupštinske procedure izmjene Zakona o energetici čiji je sastavni dio postao amandman nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da tehnički gubici ne budu dio računa za struju, potvrđeno je zvanično „Vijestima“ u resoru kojim rukovodi ministar Vladimir Kavarić.

Skupština bi sjutra trebalo da se izjasni u cjelosti o predlogu zakona, sa Abazovićevim amandmanom. Ako ga usvoje u cijelosti, to znači da tehničkih gubitaka ne može biti na računima, ali se u Vladi nadaju da će DPS i SDP naći način da podrže zadržavanje gubitaka, a zakon može i da ne potpiše predsjednik države Filip Vujanović.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da taj akt neće povlačiti zato što su izmjene rađene u cilju usaglašavanja sa EU legislativom u toj oblasti, kao i da su tehnički gubici praksa i u EU.

Za amandman kojim se ukidaju tehnički gubici su glasala ukupno 34 poslanika iz redova opozicije, dio iz SDP-a i manjinskih stranaka, dok je DPS bio protiv.

Autor amandmana bio je MANS, dok ga je Abazović uveo u skupštinsku proceduru.

Građani su godinama plaćali enormne gubitke u mrežama kroz cijene struje, gdje su bili i oni komercijalne prirode (krađa energije). Ustavni sud je u februaru 2011. proglasio neustavnim naplaćivanje gubitaka.

Nakon te odluke, regulator za određivanje cijena (RAE) je smanjio nivo gubitaka koji se preliva na potrošače. Sa računa su eliminisani komercijalni, a određeno je da se plaća devet odsto tehničkih gubitaka u distribuciji i tri odsto u prenosnoj mreži.

Sporno je ostalo što u Crnoj Gori nema analize/studije o realnim gubicima u mrežama.

Iz Regulatorne agencije za energetiku juče su agenciji Mina biznis saopštili da su prenos i distribucija električne energije nemogući su bez tehničkih gubitaka usljed fizičkih procesa koji prate prenošenje struje od proizvođača do krajnjih korisnika.

U zemljama EU dozvoljavaju se razumni tehnički gubici. Iz EPCG se pozivaju na to da u državama EU plaćaju gubitke od 4 do 12 odsto.

Tvrde da su ih sa 22,5 odsto u 2009. sveli na 16,7 odsto na kraju 2014. To opet znači da građani plaćaju većinu od onoga što EPCG prikazuje kao gubitke.

Vladine izmjene odnosile se na biogoriva i kontrole cijena

U Ministarstvu ekonomije su podsjetili da se njihove izmjene zakona odnose na djelatnost trgovine biogorivima, povećanje ovlašćenja i obima posla tržišnog inspektora u vezi sa kontrolom maloprodajnih cijena naftnih derivata i biogoriva i kontrolom kvaliteta naftnih derivata, biogoriva i tečnog naftnog gasa.

„Osim toga, uvodi se mogućnost sankcionisanja energetskih subjekata koji trguju naftnim derivatima, biogorivima ili tečnim naftnim gasom neodgovarajućeg kvaliteta i po cijeni višoj od utvrđene maksimalne maloprodajne cijene. Predviđaju se i troškovi energetskim subjektima koji trguju naftnim derivatima, biogorivima ili tečnim naftnim gasom za plaćanje kontrole kvaliteta ovih proizvoda koju vrši akreditovano pravno lice“, kazali su u ministarstvu.

Bonus video: