Tuponja: Kulturno nasljeđe jedne države nije roba široke potrošnje

Po njegovim riječima interesi Crne Gore nijesu dovoljno zaštićeni u već sklopljenim ugovorima o zakupu Svetog Stefana, Miločera ili ugovora koji su u pripremi kao što je zakup Kraljičine plaže
5 komentar(a)
Goran Tuponja, Foto: Amil Ibrahimagić
Goran Tuponja, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 24.02.2015. 19:07h

Ne može se zaštićeni spomenik kuluture kao što je ostrvo Lastavica na kojem se nalazi tvrđava Mamula davati u zakup na 49 godina i pretvarati u hotelski kompleks zatvorenog tipa čak ni onda kad je trenutni razvojni pravac države elitni turizam, kazao je Goran Tuponja šef kluba poslanika Pozitivne Crne Gore.

"Kulturno nasljeđe jedne države nije roba široke potrošnje, nije kancelarijski materijal i ne treba rekao bih i ne smije da ide na tender, ne možemo se tako odnositi prema sopstvenom bogatstvu, ako mi ne poštujemo naše kulturno nasljeđe kako možemo očekivati da ga poštuje neko ko dođe sa drugog kraja svijeta", kazao je Tuponja.

Tuponja je dodao da ne želi da bude pogrešno shvaćen i da nije protiv valorizacije građevinskog nasljeđa, ali je siguran da ne stoji ocjena koja se mogla čuti od predstavnika vlasti, da je davanje u zakup ostrvaLastavice sa tvrđavom Mamula, jedini način valorizacije ovog kulturnog dobra.

"Postojale su i druge ideje koje su išle u pravcu osmišljavanja kulturne turističke ponude na pomenutom strvu i ukazivalo se na druge mogućnosti kako se može revitalizovati ovaj jedinstveni ambijent", tvrdi Tuponja.

Po njegovim riječima interesi Crne Gore nijesu dovoljno zaštićeni u već sklopljenim ugovorima o zakupu Svetog Stefana, Miločera ili ugovora koji su u pripremi kao što je zakup Kraljičine plaže.

"Drastičan i sa još nesagledivim posljedicama je primjer ugovora koji je Vlada sklopila sa kineskom bankom u vezi gradnje autoputa, u dolarima bez zaštitne klauzule. Već sad kroz rast dolara u odnosu na euro imamo gubitak koji se mjeri desetinama miliona eura.Tako da moramo otvoriti četvoro očiju kako bi smo ukazali na nedostatke ugovora koje ova Vlada sklapa u ime svih nas", rekao je Tuponja.

Bonus video: