OFRABRENI REZOLUCIJOM AFET-A

CEAC: Crna Gora ignoriše odluke evropskih sudova

Iz te kompanije su podsjetili da su u više navrata pozivali na sporazumno rješenje spora vezanog za KAP, na što su se, kako su naveli, crnogorske vlasti oglušile
3 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.02.2015. 16:55h

Centralnoevropska aluminijska kompanija (CEAC) saopštila je danas da je veoma ohrabrena Rezolucijom koju je usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) o izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore, u kojoj se, kako su naveli, crnogorska vlast pozivaju da riješe sporove sa stranim investitorima.

Kako su saopštili iz CEAC-a, rezolucija eksplicitno poziva vlast da "riješi trgovinske sporove sa stranim investitorima koji su bitni za ekonomiju Crne Gore", izražava duboku zabrinutost zbog “kašnjenja u rješavanju stečajnog postupka najvećeg industrijskog proizvođača Crne Gore, Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP)” i poziva na održivo rješenje spora “na bazi transparentnosti i vladavine prava”.

"Nadalje, Odbor naročito izražava žaljenje što je Crna Gora ignorisala zabranu kiparskog suda u vezi sa prodajom KAP-a i poziva Crnu Goru da u potpunosti prizna relevantne odluke pravosudnih organa država članica Evropske unije (EU)", kaže se u saopštenju CEAC-a, jednog od najvećih povjerilaca KAP-a.

Iz te kompanije su podsjetili da su u više navrata pozivali na sporazumno rješenje spora vezanog za KAP, na što su se, kako su naveli, crnogorske vlasti oglušile.

Prema njihovim riječima, zbog toga, kao i zbog nedostatka transparentnosti i primjene vladavine prava u Crnoj Gori, CEAC je bio primoran da priloži tužbu na međunarodnim sudovima.

"Nažalost, CEAC-ova tužba nije jedini slučaj međunarodne arbitraže koji se vodi protiv Vlade Crne Gore, što jasno reflektira potpuno ignorisanje odgovarajućih sudskih postupaka, kao i ignorisanje odluka evropskih sudova, što je prepoznala i ova Rezolucija", kaže se u saopštenju.

Navodi se da, u pozivu na rješavanje komercijalnih sporova sa stranim investitorima, Rezolucija AFET-a izričito priznaje njihov značajan uticaj na crnogorsku ekonomiju, i time odražava zaključke Evropskog savjeta u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014. godinu, koji je govorio o “rizicima novog kruga potencijalnih obaveza za javne finansije”, kao o potencijalnom rezultatu tekućih međunarodnih predmeta protiv države Crne Gore.

Iz CEAC-a tvrde da "potraživanja inostranih investitora protiv Crne Gore ukupno vrijede blizu milijardu eura, što je skoro trećina BDP-a Crne Gore".

To je, kako su kazali, još jedna potvrda koliko su ozbiljna pitanja o podobnosti Crne Gore za članstvo u EU, “pitanja koja i dalje tvrdoglavo opstaju”.

"Robusna rezolucija jasno priznaje sa najvišeg političkog nivoa da, vezano za nerješavanje slučaja KAP-a, postoje problemi u ponašanju Vlade Crne Gore, u kontekstu njenog pridruživanja EU", zaključuje se u saopštenju CEAC-a.