Nije prošao predlog o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure

Švajcarske vlasti su nedavno odmrzle kurs franka, što je uticalo da on ojača, a korisnicima kredita u Crnoj Gori su rate uvećane za preko 20 odsto
5 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2015. 10:59h

Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, kojim se predlaže solidarno preuzimanje troškova kursnih razlika na relaciji država, banke i korisnici kredita nije prošao danas na skupštinskom Odboru za ekonomiju finasije i budžet.

Taj akt, koji su podnijeli poslanici DF-a, dobio je podršku SNP-a, dok su uzdržani bili u DPS-u i manjinskim strankama. Poslanci SDP-a i Pozitivne nijesu bili na sjednici.

Poslanci DF-a imaju mogućnost da traže da se njihov predlog uvrsti u dnevni red sjednice na početku proljećnog zasjedanja.

Ministarstvo finansija nije dostavilo mišljenje, dok je pomoćnik ministra finasija Bojana Bošković poslanicima kazala da nema ovlašćenje da saopšti stav o tom pitanju.

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da daje uslovnu podršku predlogu jer će djelovati amandmanski, kako se ne bi dio tog problema rješavao novcem građana, odnosno, iz državnoig budžeta.

Kredite sa valutnom klauzulom vezane za švajcarski frank u Crnoj Gori odobravala je samo Hipo Alpe Adria banka 2007. i 2008. godine i dobilo ih je 493 klijenta.

Nakon rasta kursa franka iznosi u eurima rata za kredite su u jednom trenutku bili duplirani. Mnogim korisnicima su glavnice, i pored višegodišnjeg vraćanja kredita, sada u eurima veće nego u periodu kada su ih dobili.

Švajcarske vlasti su nedavno odmrzle kurs franka, što je uticalo da on ojača, a korisnicima kredita u Crnoj Gori su rate uvećane za preko 20 odsto.

DF predlaže da se teret podijeli tako što bi banka otpisala 66 odsto kursnih razlika, od čega bi polovnu tog iznosa preuzela država, dok bi korisnih kredita plati 34 odsto.

Bonus video: