Uprkos privatizaciji, „Pobjeda” i dalje privilegovana

Stav da oglašavaju samo u "Pobjedi", koja je privatizovana, opozicija ocjenjuje kao želju da se suština sakrije od građana
3 komentar(a)
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2015. 20:12h

Novi Nacrt odluke o javnim parkiralištima, objavljen je kao podlistak u dnevnom listu „ Pobjeda ”, čime su nadležni iz Glavnog grada nastavili praksu da o poslovima iz svoje nadležnosti obavještavaju javnost u jednom štampanom mediju.

Stav čelnika Glavnog grada da oglašavaju samo u "Pobjedi", koja je privatizovana, odbornici opozicije ocjenjuju kao želju da se suština tih dokumenata sakrije od građana. Iz Glavnog grada su, međutim, objasnili da su se odlučili za objavljivanje u jednom štampanom listu, kako bi izbjegli dodatne troškove, ali nijesu pojasnili zašto i dalje objavljuju samo u "Pobjedi".

"Vodeći računa da se Glavni grad ne izlaže dodatnim finansijskim obavezama, postojalo je opredjeljenje lokalne uprave da se ta obaveza realizuje samo u jednom, a ne u više štampanih medija, jer bi u drugom slučaju troškovi bili veći“, saopšteno je iz PG biroa. Bivši odbornik SNP-a Vladimir Vujović ocijenio je da objavljivanje dokumenata u „favorizovanom listu“ nije dovoljno, istakavši da su se zalagali da se materijal objavljuje u najmanje još jednom listu.

„Građani ostaju uskraćeni za informacije. Iz Glavnog grada “Pobjedu“ neće da zaborave u nijednoj varijanti“, kazao je Vujović. Iz PG biroa su saopštili „Vijestima“ da je, shodno donesenoj Odluci Skupštine grada o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova, Glavni grad u obavezi da o vršenju poslova iz domena svojih nadležnosti informiše javnost u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju koji se distribuira na teritoriji Podgorice. Predsjednik kluba odbornika DF-a Goran Radonjić je ocijenio da nadležnima nije ni cilj da građani budu upućeni, već da se te odluke sakriju.

„Logika je da se nešto objavi preko medija kako bi doprlo do većine građana... Iz Glavnog grada to rade samo da bi imali izgovor da je nešto objavljeno. Ja „Pobjedu“ ne čitam i gotovo niko koga znam je ne čita“, kazao je Radonjić. On je istakao da su iz njegove partije svojevremeno podnijeli amandman na Odluku o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova, kojim su tražili da se dokumenta objavljuju u više dnevnih listova. Amandman je, kako je istakao, odbijen, a javna rasprava se "svela na uvrede". Radonjić je kazao da u Glavnom gradu ne štede kada treba renovirati kabinet, već kad treba objavljivati materijale u više dnevnih listova. "Dirnut sam. Nije se štedjelo ni kad su se po bilbordima pred Novu godinu objavljivale poruke 'građani na prvom mjestu' ", kazao je Radonjić.

Bez jasnih pravila medijima 2013. opredijelili 2,1 milion eura Za dnevni list " Pobjeda " iz budžeta ministarstava, uprava, Skupštine i lokalnih samouprava, 2012. godine uplaćeno je skoro 245.795 eura, što je više nego ulaganja u sve ostale štampane medije zajedno.

Od ukupnog iznosa koje su opštine uplatile, " Pobjeda" je dobila 71,4 odsto ili 49.000 eura, "Dan" 8.406, a "Vijesti" 2.500 eura.

Država je 2013, bez jasnih pravila, opredijelila medijima 2,1 milion eura.

Prema izvještaju Centra za građansko obrazovanje (CGO) - "Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori", rađenom uz podršku ambasade Njemačke, Radio Herceg Novi dobio je 14 odsto od ukupnog iznosa novca, dizajnerska i softverska kompanija "Fleka" 12, " Pobjeda " 8, po 5 Radio Kotor, Arhimed i Radio Berane, a po 4 procenta RTCG, MAMA, Antena M i Portal Analitika. Država je kroz sve oblike finansiranja, što uključuje i oglašavanje, Televiziji Vijesti opredijelila 2 odsto, odnosno oko 40.000 eura, a ND "Vijesti" duplo manje. TV i novina "Vijesti" već duže su najuticajniji mediji. Direktorka CGO Daliborka Uljarević smatra da podaci pokazuju da je "država nekim medijima majka, a nekima maćeha".

Bonus video: