Moguć uspjeh prodaje imovine Zaštite, plate i staž čeka 120 radnika

Uprava za nekretnine treba da odluči da li Zaštita ima pravo svojine na placu
131 pregleda 1 komentar(a)
Savjet za privatizaciju, Foto: Savo Prelević
Savjet za privatizaciju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2015. 19:43h

Stečajni postupak u preduzeću Zaštita, koje se bavilo uslugama obezbjeđenja, traje od 2011. godine, ali teško da se njegovo okončanje uskoro može očekivati jer nema kupaca za plac od 690 kvadrata na atraktivnoj lokaciji u Podgorici.

Nakon više uloženih žalbi i rješenja Ministarstva finansija i Savjeta za privatizaciju, Uprava za nekretnine po treći put treba da donese odluku da li Zaštita na taj plac može upisati pravo svojine umjesto prava vlasništva.

Oko 120 bivših radnika potražuju oko 400 hiljada eura, a prema posljednjem oglasu, plac iza Pejtona je ponuđen po cijeni od 590.000 eura. Prethodno je propalo osam prodaja. Radnicima se duguje i za doprinose od 2008. godine.

Plac je sada u vlasništvu Opštine, a Zaštita ima pravo korišćenja. Prema podacima iz lista nepokretnosti, raniji vlasnik oduzete imovine Hasan Dervišević ima upisanu zabilježbu restitucije upravo na toj nepokretnosti.

Atraktivnosti placa doprinijela je posljednja izmjena DUP-a prema kojoj je na mjestu upravne zgrade (barake) Zaštite, ucrtana stambeno-poslovna zgrada.

Stečaj u Zaštiti uveden je 7. oktobra 2011, a dug povjeriocima je veći od 1,5 miliona eura. Stečajni postupak najprije je vodio upravnik Zoran Senić, kojeg je naslijedio Veselin Raičević.

Raičević je kazao “Vijestima” da je Senić preko advokata tražio od katastra prevođenje prava korišćenje pravo svojine.

“Uprava za nekretnine u decembru 2012. donijela je rješenje o upisu prava svojine Zaštiti, ali je nakon žalbe Opštine, katastar za nas donio negativno rješenje. Zaštita se žalila i rješenje je poništilo Ministarstvo finansija”, naveo je Raičević.

U obnovljenom postupku predato je rješenje Agencije za prestrukturiranje privrede, iz kojeg se vidi da je prije 14 godina plac bio dio kapitala firme. Međutim, uslijedila je nova žalba i Ministarstvo finansija je sve vratilo na ponovni postupak.

“Na moje i insistiranje bivših radnika, Savjet za privatizaciju dao je mišljenje da je izvršena transformacija i da mogu da raspišem tender za prodaju imovine s tim da sud nakon izvršene prodaje donese rješenje i naloži katastru prevođenje prava korišćenja u pravo svojine, što i napominjem u svakom oglasu”, istakao je Raičević.

Vujović: Privredni sud odgovoran za haos u preduzeću

Vlasnik 35,48 odsto akcija Zaštite Đuro Vujović pismeno se obratio, u drugoj polovini prošle godine, predsjedniku suda Blažu Jovaniću i stečajnom sudiji Miodragu Anđeliću i istakao da je već godinama za haotično stanje u ovom preduzeću najodgovorniji Privredni sud.

U tom dopisu Vujović je istakao, između ostalog, da je sud godinama znao da se ne sazivaju skupštine akcionara, da se ne usvajaju završni računi, niti određuje revizor finansijskih iskaza.

Stečajni sudija Anđelić je u ovom predmetu naslijedio stečajnog sudiju Veselina Vujoševića.

Vujović već tri godine traži od suda da se iz stečajnog odjeljenja u parnično odnese predlog za nastavak parnice po tužbi kojom se njemu osporava vlasništvo nad akcijama.

Bonus video: