ZAKUP OSTRVA LASTAVICA I TVRĐAVE MAMULA

Gojković: Preostalo je još samo da privatizujemo Lovćen i mauzolej

"Građani najbolje osjećaju svoju državu kroz javni interes, između ostalog i da mogu slobodno da kroče na svaki njen dio, što u slučaju Mamule neće biti slučaj", uvjeren je Gojković
2 komentar(a)
Obrad Gojković, Foto: Slavica Kosić
Obrad Gojković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.02.2015. 16:46h

Odbornici u hercegnovskoj skupštini na vanrednom zasjedanju u februaru prošle godine podržali su zahtjeve grupe građana organizovane preko društvene mreže Fejsbuk , pod nazivom "Krik za spas Mamule" da se opozove javni tender o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica i tvrđave Mamula.

Skupština je tada zauzela stav da će tražiti da ostrvo bude vraćeno na upravljanje hercegnovskoj skupštini. Istovremeno su poručili da su otvoreni za dalje razgovore o ovoj temi.

Saviris: Mamula će biti muzej sa hotelom

Zaključak su proslijedili Vladi CG, Ministarstvu turizma i održivog razvoja , tenderskoj komisiji i na još nekoliko adresa, ali osim neformalnih, nikada nisu dobili zvaničan stav o njihovoj inicijativi.

"Kao i bezbroj puta do sada nije uvažen stav građana, odnosno lokalnog parlamenta kada je riječ o privatizaciji", kazao je odbornik SNP i poslanik u Skupštini Crne Gore Obrad Gojković, pojašnjavajući da je to politika koja je dovela do neuspješnih privatizacija HTP Boka, Vojne bolnice Meljine i drugih.

"Kada su potrošeni svi privredni resursi na red je došla privatizacija prirodnih i kulturnih dobara. Preostalo je još samo da privatizujemo Lovćen i mauzolej" , ističe Gojković. On tvrdi da je na djelu sprega politike, tajkunskoj i kriminalnog lobija u Crnoj Gori.

"Građani najbolje osjećaju svoju državu kroz javni interes, između ostalog i da mogu slobodno da kroče na svaki njen dio, što u slučaju Mamule neće biti slučaj", uvjeren je Gojković.

On je kazao da je već razgovarao sa dijelom poslaničkih klubova i da će priča o Mamuli biti prilika da se potvrdi principijelnost stavova iznjetih oko prodaje Kraljičine plaže. Podsjećamo da će poslanici dati posljednju riječ o ugovoru o zakupu Mamule.

Na posljednjem zasjedanju SO Herceg Novi nije prihvaćen predlog odbornika SNP da se zakup Mamule stavi na dnevni red.

Gojković tvrdi da je to bilo očekivano i da je nova lokalna vlast i pobijedila na izborima da bi bila u prilici da podrži ovakve stvari.

"Klub odbornika SNP će i dalje nastaviti sa insisitiranjem da se ovo pitanje stavi na dnevi red SO, i da se Skupština još jednom odredi prema njemu. Neki konstituenti nove vlasti u Herceg Novom su u predizbornoj kampanji bili decidini da Mamula nije na prodaju, i njihova je obaveza pred građanaima Novoga da budu principjelni, iako to nisu bili na poslednjem zasijedanju Skupštine", kazala je odbornica SNP Danijela Đurović.

Iz vladajuće lokalne koalicije zakup Mamule uglavnom ocjenjuju kao dobar posao.

"Nadamo se da će ovo biti prvi posao Vlade CG u koji je ušla, za razliku od svih drugih, promišljeno, da je našla referentnog zakupca, i da će ovaj posao donijeti nekog ekonomskig dobra Opštini Herceg Novi", navodi Mladen Ivanović odbornik Udruženja građana Izbor.

Sandra Požgaj odbornica DPS smatra da je to jedini način da dođe do valorizacije samog ostrva i tvrđave. Sumnja da građanska inicijativa "Krik za spas Mamule", nije ostvarila svrhu jer "je na neki način bila zloupotrijebljena od strane tadašnje vladajuće koalcije SNP-PzP-NSD i iskorištena u populističke svrhe i za njihovu političku reklamu".

Olivera Doklestić iz NVO Ekološko društvo Boke Kotorske podsjeća na okrugli sto koji je organizovao ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović o Mamuli.

"Tada se pokazalo da ni ministarstvo, ni obrađivači planskog dokumenta, ni ini, nisu ni nogom kročili na ostrvo, niti da barataju istinskim podacima o stanju tvrđave, niti da znaju za memorijalne posjete hercegnovske boračke organizacije, da omalovažavaju prirodne vrijednosti ambijenta, isti ministar je obećao proceduru obavještavanja javnosti i grupe zainteresovanih građana, prije potpisivanja Ugovora sa bilo kime. Ništa nije ispoštovano od obećanog,", navodi se u saopštenju NVO Ekološko društvo Boke Kotorske.

Kazamat za rodoljube

Ostrvce Lastavica na ulazu u Bokokotorski zaliv udaljeno je od Herceg Novog 3,4 nautičke milje.

Na njemu je tvrđava Mamula - najbolje očuvana fortifikacija iz austrougarskog doba na Jadranu. Sredinom XIX vijeka, austrijski general i namjesnik Dalmacije, baron Lazar Mamula, podigao je utvrđenje,.

Baron Mamula je bio vjenčani kum crnogorskom knjazu Danilu Petroviću i njegovoj ženi Darinki. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Mamula je bio kazamat u kome su italijanski okupatori zatvarali rodoljube.

Tvrđava Mamula danas ima status kulturnog dobra.

"Imjući u vidu neodgovoran odnos Države prema istorijskim spomenicima, ne samo prema Mamuli , poštenije bi bilo da je prodaju, a ne da je daju u zakup 49 ili 99 godina. Izgleda da ova vlast ne zna sama ništa da smisli, već samo da proda ili da u zakup i ništa ne radi", jedan je od negativnih komentara Novljana ugovra o zakupu Mamule.

Preporučujemo za Vas