Saviris: Mamula će biti muzej sa hotelom

"Napravićemo muzej sa najboljim restoranom i najboljim hotelom na Mediteranu", kazao je Saviris
78 pregleda 27 komentar(a)
Mamula potpisivanje, Foto: Boris Pejović
Mamula potpisivanje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.02.2015. 20:32h

Ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović i predsjednik egipatsko-švicarske kompanije „Orascom" Samih Saviris potpisali su danas ugovor o izdavanju na 49 godina ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na ulazu u bokokotorski zaliv.

Ugovor će biti poslat na odobrenje Skupštini, a ako dobije saglasnost investitor će početi da priprema dokumentaciju kako bi predao zahtjev za građevinsku dozvolu. Prema ugovoru Orascom ima rok od 18 mjeseci, od datuma dobijanja građevinske dozvole, da izgradi hotel.

Gvozdenović je kazao da će ovaj model saradnje očuvati kulturno-istorijski značaj tvrđave i istovremeno unaprijediti tusrističku ponudu. On je naveo da je investicija Orascoma procjenjena na 15 miliona eura, da će napraviti luksuzni junik hotel sa pet zvijezdica, koji će imati 23 sobe i posebnu memorijalnu sobu. Gvozdenović je kazao da očekuju da Skupština podrži projekat, u okviru kojeg će biti zaposleno 200 mladih ljudi. On je naveo da će država za prvih 15 godina od zakupa dobiti 7,5 miliona eura.

Saviris je naveo da mora da ispravi svog "prijatelja ministra", jer on to ne bi nazvao hotelom sa memorijalnom sobom, već muzejom koji će imati svoj hotel.

"Napravićemo muzej sa najboljim restoranom i najboljim hotelom na Mediteranu", kazao je Saviris.

On je rekao da su već dobili ideje od SUBNOR-a iz Herceg Novom oko uređenja muzeja i da će zajedno sa njima raditi na tom projektu.

Saviris je obećao da će muzej biti otvoren svaki dan svim turistima i stanovnicima koji žele da ga posjete. On je kazao i da bi volio da posjeta budućem muzeju bude obavezna za učenika škola iz Boke i Budve ili drugih gradova, u čemu su voljni da pomognu.

Saviris je naveo da će Mamula biti nova jedinstvena luksuzna turistička destinacija. On je kazao da Orascom u okviru projekta Lustica Bay završava izgradnju prve marine, da su izgradili nekoliko prvih zgrada i da uspješno nastavljaju projekat.

Ekološko društvo Boke Kotorske je ranije danas osudilo potpisivanje sporazuma.

Bonus video: