Šta za million eura Nikola Martinović treba da odradi Đukanovićima

Da li to akteri afere Telekom spremaju novi posao od javnog interesa za privatne račune ?Osim što se u realizaciji projekta valorizacije Buljarice pojavljuje familija i njeni provjereni igrači, premijer na sve načine pokušava da minimizira ulogu vlasnika i opštine u tom poslu i postane jedini pregovarač sa Katarcima. Onaj koji može da proda po “povoljnim uslovima” .
2757 pregleda 37 komentar(a)
Nikola Martinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikola Martinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.02.2015. 15:02h

Podgorički advokat Nikola Martinović izabran je za pravnog i finansijskog savjetnika Vlade za realizaciju projekta valorizacije uvale Buljarica, za koji je zainteresovana katarska kompanija Construction Development Company International (CDCI), saznaje Monitor.

To se navodi u Izvještaju o izboru pravno ekonomskog konsultanta, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Savjeta za Privatizaciju , održanoj 26. januara ove godine. Martinović će prema ugovoru dobiti milion eura za prodaju ili dugoročni zakup Buljarice, posao koji je zvanično još u fazi pregovora i u kom bi ključnu ulogu morali imati privatni vlasnici, u čijem je posjedu najvrijedniji i najatraktivniji dio tog dijela obale.

Radi se projektu koji je crnogorska vlast započinjala više puta tokom proteklih decenija, ali koji nije realizovan, prije svega zbog nespremnosti države koja raspolaže sa manjim dijelom zemljišta da uvaži interese mnogobrojnih privatnih vlasnika.

Sudeći prema dokumentu Tenderske komisije, Martinović je za finansijsko pravnog savjetnika izabran još u oktobru prošle godine, i u njegovom opisu posla je cijelokupna priprema prodaje/dugoročnog zakupa Buljarice uključujući i moguću eksproprijaciju, a da o tome nijesu niti obaviješteni niti konsultovani privatni vlasnici zemlje! Iz Izvještaja proizilazi i da će investitoru biti ponuđena cjelokupna školjka Buljarice, a jedan od zadataka Martinovića biće i da ispita “status prava nad imovinom u zoni Morskog dobra”, što govori o namjeri da se u projekat inkorporira i sama obala!

Prema dokumentu Tenderske komisije, navodi se da će Martinović biti isplaćen u dvije tranše: 450 hiljada eura dobiće za izradu tražene dokumentacije, studija i analiza i pripremu tendera , dok će dodatnih 650 hiljada eura dobiti kao nagradu kada bude zaključen ugovor sa investitorom. Martinović će tako dobiti gratis 650 hiljada eura za “uspjeh posla” sa već poznatim i zainteresovanim investitorom. Ili premijer časti zbog nečeg (nekog)?

Zanimljivo je da katarsku firmu zastupa Ana Đukanović (Kolarević), premijerova sestra , uhodana partnerka Martinovića u poslu sa prodajom crnogorskog Telekoma, koji je prerastao u prekookeansku korupcionašku aferu. Dio mita od 7, 3 miliona eura za prodaju državne telekomunikacione kompanije po povoljnijim uslovima Mađarima, prema dokumentima američke Komisije za hartije od vrijednosti, otišao je tada upravo advokatskom timu Martinović i Kolarević. Prema dokumentima američkih finansijskih vlasti iza cijelog posla stajao je premijer Milo Đukanović, pregovarač, kom je bio upućen mito. Američka ambasada u Crnoj Gori potvrdila je više puta da postoje nesporni dokazi o korupciji.

Da li to akteri afere Telekom spremaju novi posao od javnog interesa za privatne račune ?

Osim što se u realizaciji posla pojavljuje familija i njeni provjereni igrači, za sada je izvjesno da Vlada, odnosno premijer Đukanović na sve načine pokušava da minimizira ulogu vlasnika i drugih u ovom vrijednom poslu kako bi preuzeo glavnu ulogu pregovarača sa katarskim investitorima, onog ko može da da prodaje po “povoljnim uslovima”.

Pred sam kraj decembra, samo tri dana nakon što je na sjednici budvanskog parlamenta stopirana odluka da opština Budva svoje vlasničke ingerencije na lokalitetu Buljarica, u zoni brda Dubovica, prepusti Vladi, Vlada je pripremila skandalozni Predlog dopune Zakona o eksproprijaciji, kojim, ukoliko bude usvojen, praktično svako privatno vlasništvo, pa i Buljaricu, radi smanjenja javnog duga ili ekonomsko razvoja može oduzeti vlasnicima …

Opširnije u novom broju Monitora

Bonus video: