"Cilj sprovođenje potrošačkog zakonodavstva"

0 komentar(a)
kupovina, Foto: Shutterstock
kupovina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2015. 11:27h

Sprovođenje potrošačkog zakonodavstva i postupanje nadležnih organa u zaštiti potrošača glavni su segmenti Akcionog plana za realizaciju Nacionalnog programa iz te oblasti, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Iz Ministarstva su naveli da je Akcionim planom obuhvaćeno i podizanje svijesti i informisanje potrošača, unaprjeđivanje zaštite potrošača u pojedinim oblastima i obrazovanje o potrošačkim pravima.

„Na ovaj način se postiže kontinuitet u procesu unaprijeđenja prava potrošača i njihove zaštite, sa ciljem jačanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, uz efikasniju koordinaciju organa nadležnih za tu oblast, uključujući i druge zainteresovane strane“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila treći jednogodišnji Akcioni plana realizacije Nacionalnog programa zaštite potrošača, za period od sredine prošle do sredine ove godine.

Nacionalni program zaštite potrošača obuhvata period od 2012. do ove godine. Iz Ministarstva su naveli da je jedna od glavnih oblasti Akcionog plana postupanje nadležnih organa po prijavama i žalbama potrošača, dajući prioritet njihovom rješavanju. „Bitna oblast je i praćenje podataka iz tog sektora, sa ciljem kvalitetnog i blagovremenog informisanja svih učesnika u postupku zaštite potrošača“, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da su aktivnosti nadležnih organa i institucija u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i dalje unaprjeđivanje pravnog sistema zaštite potrošača, zajedno sa dinamikom ostvarivanja tih aktivnosti, razvrstane u sedam cjelina koje se odnose na zaštitu potrošača. To, između ostalog, podrazumijeva usaglašavanje zakonodavstva, unaprijeđenje institucionalnih uslova za uspostavljanje jedinstvenog sistema zaštite potrošača na svim nivoima i jačanje saradnje između subjekata uključenih u sistem zaštite, koordinaciju i saradnju sa nosiocima zaštite potrošača, dalje jačanje organa i institucija nadležnih za zaštitu potrošača, dalju podršku vansudskom rješavanju sporova potrošača i saradnju i dalje unaprijeđivanje uslova za jačanje i efikasnije funkcionisanje organizacija za zaštitu potrošača.

„Što se tiče oblasti za unaprijeđivanje zaštite potrošača, Akcionim planom je definisano da su to bezbjednost proizvoda i hrane, trgovina, uključujući i elektronsku trgovinu, turizam i ugostiteljstvo, javne i finansijske usluge“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: