Poreza nema, a ni kazne ne pominju

3 komentar(a)
kockanje_1, Foto: Shutterstock
kockanje_1, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2015. 17:43h

Nijedan priređivač igara na sreću nije Poreskoj upravi u roku dostavio obrazac o porezu na dobitke od igara na sreću za januar, zbog čega su prekršili zakon, saopšteno je “Vijestima” iz ove institucije.

Iz Poreske uprave nijesu odgovorili na dio pitanja da li će protiv priređivača koji nijesu ispunili obavezu pokrenuti kaznene mjere i kada. Prema Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica, novčana kazna za nepredavanje ovog obrasca iznosi do 20.000 eura.

Poreski obračun za januar priređivači su, kako piše u zakonu, morali predati do 15. februara. Međutim, oni igračima tokom prošlog mjeseca nijesu ni odbijali porez od 15 odsto od dobitka. Iz njihovih udruženja su navodili da nije jasno kada je zakon objavljen, odnosno da se pojavio u Službenom listu 19. januara sa datumom 31. decembra i da su kasnila podzakonska akta.

Prema izmjeni Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica koji je “stupio na snagu 1. januara”, priređivači igara na sreću bili su dužni da u ime igrača odbiju, prijave i plate porez na dobitaka po stopi od 15 odsto.

“Međutim, na dan 19. februar 2015. godine nijedan od obveznika koji se bave djelatnošću pripređivanja igara na sreću nije ispunio navedenu zakonsku obaveznu, odnosno kroz IOPPD obrasce (šifra 88) nije prijavio porez po odbitku na dobitke od igara na sreću, što ukazuje da navedeni obveznici ne poštuju zakonske propise države Crne Gore”, navedeno je odgovoru Poreske uprave.

Već dvije godine traje pokušaj države da bolje oporezuje ovu djelatnost, a već tri godine se pokušava donijeti novi zakon o igrama na sreću koji bi uveo red u ovu oblast. Ministarstvo finansija je promijenilo dvije komisije koje će pripremiti ovaj akt.

Skupština je u julu 2013. godine, glasovima opozicije i SDP-a, usvojila amandman o uvođenju PDV-a na igre na sreću, ali to nikada nije zaživjelo. Ministarstvo nije pripremilo podzakonske akte, jer smatra da to nije moguće, ali nijesu ni predložili izmjenu zakona.

Skupštini je u protekle dvije godine podnošeno nekoliko amandmana kojim bi se povećali iznosi za koncesije, ali su svi povučeni kako bi se to precizno definisalo novim zakonom koji je stalno odlagan.

Bonus video: