Neizvjestan početak obnove ulcinjske solane

1 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Solana Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 20.02.2015. 17:39h

Pregovori o zakupu Solane „Bajo Sekulić“ između ulcinjske firme L&L company i stečajne uprave prekinuti su dok se ne formira komisija koja bi trebalo da rješi problem napajanja preduzeća električnom energijom.

To je, saznaju “Vijesti”, kamen spoticanja između dvije strane koje čeka još dosta otvorenih pitanja do konačnog dogovora.

Sagovornik “Vijesti”, koji učestvuje u pregovorima, kazao je da je napajanje strujom najveći problem i da ga hitno treba riješiti.

“U pregovore se moraju uključiti i stručnjaci iz Elektroprivrede i utvrditi u čemu je i koliki problem. Tek nakon te informacije, pregovori će biti nastavljeni”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Solani je prije godinu isključena struja zbog duga od 21 hiljadu eura. Stečajna uprava i predstavnici firme L&L nisu počeli razgovore o plaćanju dugova.

Direktor L&L company Ljubo Gazivoda juče nije htio da komentariše tok pregovora, ali je potvrdio da je došlo do zastoja zbog problema sa strujom. On je krajem prošle godine ocijenio da je nemoguće očekivati bilo kakvu berbu prije druge godine zakupa.

Izvor “Vijesti” je naveo da će u slučaju da se pregovori zakomplikuju i oduže u pitanje doći i berba 2016. godine. I Gazivoda je ranije istakao da je oprema neupotrebljiva i da treba vremena za kupovinu i montažu nove.

“Stečajna uprava vidi sve probleme sa kojima se Solana suočava i ne bi iznenadilo raspisivanje novog oglasa o zakupu sa povoljnijim uslovima”, kazao je tada Gazivoda koji je nekadašnji direktor Solane.

Solanom od 2003. upravlja Eurofond. U klasičnom stečaju je od 2011, kada joj je oduzeta koncesija na korišćenje morske vode. Uprkos tome, uprava je uz prećutnu saglasnost Vlade sve do prije dvije godine koristila koncesiju i imala berbu. Lani berbe nije bilo i to je treći put u istoriji Solane, koja postoji od 1934. godine, da nije bilo proizvodnje. Svi radnici Solane nalaze se na Birou rada.

Za Solanu se javio samo bivši direktor

Nekadašnji direktor Solane bio je jedini ponuđač na tenderu o poslovno-tehničkoj saradnji, odnosno zakupu preduzeća, koji je krajem prošle godine raspisala stečajna uprava.

Gazivoda je tada kazao da bi u slučaju dogovora, Solana bila preimenovana u L&L company i da bi primarno zaposlio svoju radnu snagu. On je naglasio da bi u prvoj godini na Solani uglavnom angažovao firme koje se bave strujom, rekonstrukcijom, geomehaničkim i drugim radovima.

Bonus video: