Opština Nikšić preuzima dug Mehanizacije

189 pregleda 4 komentar(a)
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.02.2015. 20:47h

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Opštini Nikšić preuzimanje duga preduzeća Mehanizacija i programat prema Prvoj banci od 250 hiljada eura, u cilju poravnanja obaveza lokalne uprave. U Informaciji o regulisanju obaveza Opštine Nikšić prema preduzeću Mehanizacija i programat Nikšić, u cilju izmirenja duga iz prethodnog perioda, navedeno je da Opština zbog nedovoljnih prihoda u budžetu nije u prilici da uredno ispunjava sve obaveze.

Jedan od povjerilaca kojima Opština Nikšić duguje značajan iznos po osnovu izvedenih radova je i Mehanizacija i programat Nikšić koji je, posredstvom javnog sudskog izvršitelja, Opštini dostavio Rješenje o izvršenju na osnovu vjerodostojnih isprava na iznos od 995,29 hiljada eura, kojim je zatražena prinudna naplata duga. “Potraživanje izvršnog povjerioca je zasnovano na vjerodostojnim ispravama, računima koji datiraju iz 2011, 2012. i 2013. godine, sa priloženim okončanim i privremenim situacijama za izvedene radove. Do ovog trenutka Opština Nikšić je izmirivanjem obaveza uspijevala da prolongira izvršenje predmetnog Rješenja i djelimično smanji nivo obaveze, koje sada iznose oko 817,99 hiljada eura”, navedeno je u Informaciji.

Ukoliko bi, kako se dodaje, Rješenje bilo izvršeno, u potpunosti bi se paralisao rad Opštine. Kako bi se izbjegla navedena situacija Opština je postigla sporazum o djelimičnom regulisanju duga prema povjeriocu, u iznosu od 250 hiljada eura. U vezi sa tim, preduzeće Mehanizacija i programat Nikšić je prihvatilo da Opština preuzme dug po osnovu kredita prema Prvoj banci od 250 hiljada eura, koji je zaključen 31. decembra prošle godine.

“Za navedeni iznos sredstava bila bi umanjena obaveza Opštine prema povjeriocu. Takođe, banka je saglasna sa predmetnim preuzimanjem i pri tome ne bi zahtijevala dodatna sredstva obezbjeđenja, osim mjenice sa mjeničnim ovlašćenjem Opštine Nikšić”, objašnjeno je u Informaciji. Kreditni od 250 hiljada eura ima period otplate od dvije godine uz nominalnu kamatnu

Bonus video: