Sindikat Toščelika ogorčen: Što nas niko od dušebrižnika ne posjeti?

Razočarani su i izjavom prvog čovjeka Opštine Nikšić Veselina Grbovića koji je, aktuelna dešavanja u fabrici „opravdao“ rekonstrukcijom postrojenja
10 komentar(a)
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.02.2015. 15:33h

Izvršni odbor (IO) Sindikata Toščelik Nikšić reagovao je povodom izjave Vojina Đukanovića da su za povrijeđivanje radnika u toj kompaniji krivi zaposleni koji “nepažnjom izazivaju nesreće u pogonima”.

“Umjesto da pokaže sažaljenje prema zaposlenim koji rade u, malo je reći, nehumanim uslovima, Đukanović priča da su za povrijeđivanje krivi sami radnici koji, kako je rekao, nepažnjom izazivaju nesreće u pogonima. Da bude još gore i čudnije Đukanović je svojevremeno bio direktor u Željezari i najbolje zna u kakvim se uslovima tada radilo, ali i to koliko je zaposlenih tada bilo u fabrici, a koliko nas ima danas”, navodi se u saopštenju IO Sindikata Toščelik.

Oni podsjećaju da je puna proizvodnja pokrenuta je u septembru prošle godine i da je od tada, kako tvrde, bilo desetak slučajeva povrijeđivanja radnika.

Vojin Đukanović

“Đukanović očigledno ne zna, ili iz nekog njemu poznatog razloga ne želi da kaže da u Čeličani danas radnici za 16-17 radnih dana imaju i po 250 radnih sati, jer ih poslodavac tjera da rade po 12, 15 ili 16 sati dnevno. Makar bi njemu trebalo da bude poznato da na takvim radnim mjestima se ne može toliko raditi”, stoji u saopštenju.

Kao primjer da na takvim radnim mjestima zaposleni ne mogu raditi toliko sati IO Sindikata navodi primjer Milenka Roćenovića, koji je u decembru 2012.godine, usled eksplozije šljake, zadobio opekotine drugog stepena po tijelu. Nakon višemjesečnog liječenja vratio se na posao i 18.januara ponovo je povrijeđen na radnom mjestu.

“Poslodavac umjesto da ga rasporedi na neko drugo iole lakše radno mjesto, nastavio je još više da ga vrijeđa i maltretira. Roćenović je radio i mimo svojih mogućnosti i ponovo je povrijeđen na svom radnom mjestu. Zar samo njegov slučaj nije dovoljan primjer da u fabrici nešto nije u redu”, ističu iz Sindikata.

Razočarani su i izjavom prvog čovjeka Opštine Nikšić Veselina Grbovića koji je, aktuelna dešavanja u fabrici „opravdao“ rekonstrukcijom postrojenja i time se javno stavio na stranu poslodavca.

“Kad već ne zna, a trebalo bi da zna šta se dešava u firmi koja radi na teritoriji opštine kojom on rukovodi, mi ćemo ga obavijestiti da u Toščeliku trenutno nema rekonstrukcije. Dušebrižnicima poput Đukanovića i Grbovića ali i mnogih drugih u Crnoj Gori usta su puna demokratije, i priče o poštovanju osnovnih ljudskih i radničkih prava. Niko se, međutim, od svih njih nije sjetio da posjeti Toščelik, obiđe pogone, porazgovara sa upravom i radnicima i uvjeri se da li je tačno, a tačno je, da radimo kao robovi”, zaključili su iz IO Sindikata Toščelik.

Bonus video: