Vlada: Tehnički gubici ostaju

“To rješenje, prema kojem tehnički gubici električne energije u distributivnom sistemu, predstavljaju dio računa za električnu energiju ne predstavlja novinu, već se radi o praksi"
3 komentar(a)
struja, Foto: Shutterstock
struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2015. 15:16h

Ministarstvo ekonomije ocijenilo je da amandmanom na predlog zakona o energetici kojim se tehnički gubici ne uračunavaju u račune za struju predlaže ukidanje elementarnih fizičkih zakonitosti koje neće prestati da postoje brisanjem iz zakona.

“To rješenje, prema kojem tehnički gubici električne energije u distributivnom sistemu, predstavljaju dio računa za električnu energiju ne predstavlja novinu, već se radi o praksi. Podsjećamo, tehničke gubitke EPCG odobrava RAE koja godišnje pravi izvještaj o svom radu, a Skupština Crne Gore ga usvaja”, rekli su "Vijestima" u ministarstvu ekonomije .

Dodaju da je njihov predlog u skladu sa evropskom legislativom, usaglašen sa pravilima Energetske zajednice i da se radi o praksi koja se primjenjuje svuda u svijetu

Većina poslanika je prije nekolika dana usvojila amandman nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da tehnički gubici ne budu dio računa za struju zbog čega je Vlada tražila da se do srijede odloži glasanje za zakon u cijelini kako bi odlučila šta će da radi.

Za amandman su glasala ukupno 34 poslanika iz redova opozicije, dio iz SDP-a i manjinskih stranaka, što je bilo dovoljno za većinu, dok je DPS bio protiv. Autor tih amandmana je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, dok ih je Abazović predložio Skupštini.

Iz Ministarstva ekonomije “Vijestima” nijesu mogli precizirati šta će uraditi sa Predlogom zakona.

“Predložene izmjene i dopune Zakona o energetici su u skupštinskoj proceduri tokom koje će Vlada dati svoj stav”, odgovor je iz Ministarstva na pitanje da li će povući Predlog zakona.

Građani su godinama preko računa plaćali enormne gubitke računajući i “komercijalne” nastale krađom. Ustavni sud je njihovo naplaćivanje proglasio neustavnim u februaru 2011. Sada potrošači plaćaju 9 odsto tehničkih gubitaka u distribuciji i 3 odsto u prenosnoj mreži.

Nema studije o opravdanosti ovih gubitaka. U državama EU potrošači plaćaju gubitke od 4 do 12 %.

Bonus video: