PUPI: Niko ne štiti penzionere od povećanja cijena struje i vode

“Korist koju je stekla EPCG iznosi više miliona eura, što je lako dokazivo. Međutim, kada bi građani i podnijeli tužbene zahtjeve za povraćaj nezakonito uvećano plaćene struje za nadoknadu štete, ti sporovi bi dugo trajali, što demotiviše potrošače na ovaj čin“, smatra Joksimović
1 komentar(a)
penzioner, penzija, Foto: Shutterstock
penzioner, penzija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2015. 11:02h

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) razočarana je stalnim povećanjem cijena struje i vode i ocjenjuje da niko nema da zaštiti siromašne građane, pogotovo penzionere.

Iz PUPI-ja je saopšteno da su se neke nevladine organizacije (NVO), između ostalih, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), obraćale tužbenim zahtjevima Upravnom sudu zbog nezakonitog povećanja cijene struje, koja direktno utiče na ionako težak život penzionera, invalida i socijalno ugroženog stanovništva.

“I ovoga puta je trebalo ustati sa tužbenim zahtjevom Upravnom sudu, ali se sa tim zakasnilo. Iako je povećanje cijene struje bilo neznatno i ovoga puta, nešto oko 0,94 odsto, nije zanemarljivo”, navodi se u saopštenju člana predsjedništva PUPI-ja, Milete Joksimovića.

On je rekao da se na presude Upravnog suda čeka i po godinu i iako su one u korist potrošača, jer su nezakonite, u međuvremenu dođe do novog poskupljenja, pa su tužbeni zahtjevi besmisleni i necjelishodni i gubi se smisao cijelog tužbenog postupka.

Upravni sud je, kako je podsjetio, u prethodne tri godine donosio presude kojima je poništavao odluke Regulatorne agencije za energetiku (RAE). Struja je od 2012. godine poskupjela četiri puta. U januaru 2012. godine 6,8 odsto, a u avgustu 2013. godine 2,38 odsto.

“Odluke o povećanju struje iz 2012. i 2013. godine Upravni sud je poništio. Prije donošenja tih odluka RAE, kilovat-sat (kWh) struje je koštao 7,2 centa, a sa porezom na dodatu vrijednost (PDV) 8,4 centa. Sada je cijena kWh 8,4 centa,odnosno deset centi sa PDV-om, sa tendencijom rasta”, kazao je Joksimović.

Na osnovu presuda Upravnog suda, kako je dodao, posebno siromašni penzioneri i građani, mogu pokrenuti tužbu i tražiti naknadu štete, jer je Upravni sud presudio da su odluke RAE nezakonite, što znači da je Elektroprivreda (EPCG) protivpravno stekla imovinsku korist na osnovu nezakonitog povećanja cijene struje.

“Korist koju je stekla EPCG iznosi više miliona eura, što je lako dokazivo. Međutim, kada bi građani i podnijeli tužbene zahtjeve za povraćaj nezakonito uvećano plaćene struje za nadoknadu štete, ti sporovi bi dugo trajali, što demotiviše potrošače na ovaj čin“, smatra Joksimović.

Prema njegovim riječima, pravo poskupljenje cijene struje je još nepoznanica što najbolje osjećaju potrošači, koji stalno plaćaju uvećanu cijenu potrošene električne energije.

Joksimović je naveo i da veliki broj penzionera ima privatne stambene objekte i dio okućnice, koju su godinama koristili, sijući krompir, paradajz, spanać i slično. Cijena vode u Podgorici je izuzetno velika za potrošače, pogotovo za penzionere, pa im se ne isplati uzgajati poljoprivredne proizvode, od čega su imali značajnu korist.

PUPI je pozvao poslanike i odbornike da se pozabave tim pitanjima i ulože napore kako bi se i cijena struje i vode značajno smanjila što bi penzioneri jedva dočekali i pozdravili.

„To bi bila istinska briga za siromašne i nemoćne, pogotovo za penzionere sa malim i mizernim penzijama. PUPI će uložiti napore da se male penzije povećaju“, poručio je Joksimović.

PUPI je, kako se navodi, nezadovoljan radom i poslanika i odbornika po tim pitanjima i smatraju da se njihovi izabrani narodni predstavnici, iako su im građani poslodavci, nedovoljno angažuju da zaštite njihove interese. Naprotiv, izabrani predstavnici naroda postaju saučesnici pljačke građana, a naročito osiromašenih penzionera.

„Kada poslanici ne bi izglasali izvještaj RAE, to bi značilo raspuštanje Odbora, a ukoliko bi on snosio političku odgovornost za kontinuirano nepoštovanje propisa, onda bi se i presude Upravnog suda poštovale, što je interes penzionera i građana u cjelini“, smatraju u PUPI-ju.

Joksimović je ocijenio da postoji nesvakidašnji paradoks u tome da kada se građani žale, Upravni sud poništava odluke RAE, Vlada ćuti, a Skupština usvaja izvještaje RAE.

„Za čiji interes rade predstavnici naroda", pitao je Joksimović.

Bonus video: