USSCG pozvala inspekcije rada da pojačaju kontrole

“Teška povreda koju je na radnom mjestu u Tosčeliku Nikšić pretrpio naš kolega, Milun Todorović, alarm je za uzbunu i poziv na odgovornost najprije poslodavca, a onda i nadležnih institucija sistema, s obzirom da je ova povreda samo jedna u nizu težih, od kojih su neke bile i sa smrtnim ishodom, u posljednjih dvije godine od kada je Željezaru preuzeo turski investitor”, navodi se u saopštenju USSCG
1 komentar(a)
TV Vijesti, Toščelik, Foto: TV Vijesti
TV Vijesti, Toščelik, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 17.02.2015. 16:51h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) je, povodom dešavanja u Željezari Tosčelik, pozvala inspekcije rada i zaštite na radu da pojačaju kontrole i ažurno preduzimaju sve zakonske mehanizme radi spriječavanja sličnih situacija.

Iz USSCG su pozvali i državno tužilaštvo da preduzme mjere iz svoje nadležnosti i procesuira sve nezakonite i neodgovorne radnje poslodavaca, bilo da se radi o domćim ili stranim kompanijama.

“Teška povreda koju je na radnom mjestu u Tosčeliku Nikšić pretrpio naš kolega, Milun Todorović, alarm je za uzbunu i poziv na odgovornost najprije poslodavca, a onda i nadležnih institucija sistema, s obzirom da je ova povreda samo jedna u nizu težih, od kojih su neke bile i sa smrtnim ishodom, u posljednjih dvije godine od kada je Željezaru preuzeo turski investitor”, navodi se u saopštenju USSCG.

Iz USSCG su dodali da su česte povrede zaposlenih na radnom mjestu, povrede sa smrtnim ishodom, ugovori o radu na određeno vrijeme, nepostojanje socijalnog dijaloga, mobing i neispunjavanje obaveza iz kupoprodajnih ugovora, stvari koje oslikavaju odnos stranih investitora prema domaćoj radnoj snazi u Crnoj Gori.

“Štetne privatizacije i uvođenje najamničkog sistema rada zarad sticanja profita, bez obzira na posljedice, tužna su slika aktuelne crnogorske privrede i surova realnost”, smatraju u USSCG.

Iz te sidnikalne organizacije su naveli da su u situaciji u kojoj institucije sistema nemaju mehanizme ili ne koriste postojeće da zaštite dostojanstvo, lični i profesionalni integritet zaposlenih, radnici prepušteni sebi samima.

“Ako se ima u vidu da je većina zaposlenih dovedena na rub egzistencije zbog niskih i neredovnih zarada, ne čudi činjenica da su nemoćni da bilo šta promijene, jer su preplašeni i pod stalnim pritiskom da će ostati bez posla”, tvrde u USSCG.

Iz USSCG su ocijenili da je žalosno što čak i takvi, nemili događaji, ne predstavljaju opomenu za sve odgovorne subjekte u društvu.

“Postavlja se pitanje šta još treba da se desi, pa da neko pokrene odgovarajuće postupke i pozove na odgovornost sve neodgovorne poslodavce, ako to nijesu gubitak ljudskih života i narušeno zdravlje zaposlenih”, navodi se u saopštenju.

Odnos države prema problemu zaštite i zdravlja zaposlenih na radu, najbolje se, kako su kazali iz USSCG, ogleda i kroz donošenje novog Zakona o zdravlju i zaštiti na radu.

“Tim Zakonom je vješto izbjegnuto jasno definisanje instituta predstavnika zaposlenih za zdravlje i zaštitu na radu, na čemu je USSCG uporno insistirala i obrćala se Evropskoj uniji (EU)”, dodaje se u saopštenju.

U USSCG se pitaju zbog čega i kome ne odgovara da zaposleni imaju jasno pozicionirane predstavnike koji će imati ovlašćenja da u potpunosti budu upoznati sa sistemom zaštite na radu kod poslodavca.

U Željezari je u prethodne tri godine povrijeđeno nekoliko radnika, a dvojica su poginula.

Predstavnici Izvršnog odbora Sindikata Tosčelika pozvali su ranije državne institucije da zaštite radnike te kompanije, kako ne bi bili primorani da preduzmu radikalne mjere u cilju zaštite svojih ljudskih prava i ličnog dostojanstva.

Oni tvrde da se radnici primoravaju da rade i po 16 sati dnevno u Čeličani, na najtežim radnim mjestima, mimo svih zakona koji važe u Crnoj Gori.

Bonus video: