Potpisan ugovor za prodaju beranskog Poliexa

Iz Tenderske komisije agenciji Mina-business je saopšteno da će, prema odredbama Ugovora, kupac platiti kupoprodajnu cijenu od 138,5 hiljada eura i u adaptaciju i rekonstrukciju postojećih objekata i infrastrukture i proizvodni proces Poliexa investirati 500 hiljada eura
138 pregleda 3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2015. 15:21h

Predstavnici Vlade i konzorcijuma kojeg čine srpska kompanija Prva Iskra-Namenska i Slavko Vujisić iz Podgorice, potpisali su danas ugovor o kupoprodaji 50,75 odsto Hemijske industrije Poliex Berane.

Iz Tenderske komisije agenciji Mina-business je saopšteno da će, prema odredbama Ugovora, kupac platiti kupoprodajnu cijenu od 138,5 hiljada eura i u adaptaciju i rekonstrukciju postojećih objekata i infrastrukture i proizvodni proces Poliexa investirati 500 hiljada eura.

„Kupac planira da poveća obim poslovanja, zadrži kvalitet proizvoda na visokom nivou, kao i da usvoji nove proizvode sa kojima Poliex može biti konkurentan na svjetskom tržištu. Konzorcijum će obezbijediti i takozvana nenovčana ulaganja u smislu uspostavljanja vlasništva nad know–how za kompletne tehniloške postupke proizvodnje ekološkog gasnog klina (EGK), amonijum perhlorata, metanskih eksploziva i proizvodnju biodizela“, naveli su iz Tenderske komisije.

U naredne tri godine, kupac će zadržati postojeći broj od 42 zaposlena, koji se nalaze u stalnom radnom odnosu i obezbijediti zapošljavanje novih deset radnika u stalni radni odnos u ovoj godini.

„Takođe, konzorcijum je preuzeo obavezu za poštovanje primjenjivog Kolektivnog ugovora i da neće tražiti njegovu izmjenu u periodu od naredne tri godine od preuzimanja. Konzorcijum je pokazao namjeru da nastavi praksu angažovanja radnika na određeno vrijeme, shodno potrebama kompanije, na način kako je to predviđeno primjenjivim Kolektivnim ugovorom i internim aktima društva iz domena radnih odnosa“, rekli su iz Tenderske komisije.

Iz Tenderske komisije su saopštili da je kompanija Prva Iskra-Namenska Barič jedna od šest državnih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom eksploziva i jedna je od snabdjevača Ministarstva odbrane Srbije. Svoje proizvode, direktno ili indirektno, izvozi i na strana tržišta.

Aktivnosti kompanije uključuju i siguran i legalan transport, skladištenje i distribuciju opasnih materija.

Za potrebe ovog tendera, kompanija je sklopila Ugovor o konzorcijumu sa izvršnim direktorom Hemijske industrije Poliex, Slavkom Vujisićem.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte objavio je polovinom septembra prošle godine tender za prodaju državnog udjela u Poliex-u. Rok za dostavljanje ponuda je krajem oktobra produžen do 8. decembra.

Bonus video: