Instrukcije za plaćanje poreza od dobitaka igara na sreću

Iz PU su podsjetili da je izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica propisano da se za svaki pojedinačno isplaćeni prihod od dobitaka od igara na sreću plaća porez po stopi od 15 odsto
106 pregleda 0 komentar(a)
igre na sreću, automat, Foto: Shutterstock.com
igre na sreću, automat, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.02.2015. 14:25h

Poreska uprava (PU) prilagodila je softversko rješenje i pripremila instrukciju za poreske obveznike o načinu prijavljivanja i plaćanja poreza po osnovu dobitaka od igara na sreću.

Iz PU su podsjetili da je izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica propisano da se za svaki pojedinačno isplaćeni prihod od dobitaka od igara na sreću plaća porez po stopi od 15 odsto.

Poreski obveznik je, kako su saopštili, dužan da porez po osnovu te vrste prihoda iskaže kroz IOPPD obrazac, odnosno izvještaj o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima.

”Prihod se iskazuje u zbirnom iznosu za obračunski period odnosno mjesec, a pri popunjavanju obrasca upisuje se šifra 0101000990176 - Zbirni prihod od igara na sreću i šifra osnova za obračun 088 - Dobici od igara na sreću”, objasnili su iz PU.

Uplate po tom osnovu obavljaju se na jedinstveni uplatni račun poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje 820-30000-74.

Skupština je izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica usvojila krajem decembra prošle godine.

Bonus video: