Podignuta gotovina sa računa OSP nije bila opravdana dokumentacijom

125 pregleda 0 komentar(a)
Sindikat, Foto: MAMA
Sindikat, Foto: MAMA
Ažurirano: 16.02.2015. 15:20h

Podignuta gotovina sa žiro računa Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorica, od 2007. do kraja prošle godine, činila je oko 36 odsto ukupno utrošenog novca i u najvećoj mjeri nije bila opravdana validnom dokumentacijom, saopšteno je iz Saveza sindikata (SSCG).

Prema izvještaju nezavisne revizorske kuće, koju je SSCG angažovao za potrebe revizije materijalno-finansijskog poslovanja Opštinskog sindikalnog povjereništva (OSP) Podgorica, podignuta gotovina u tom periodu nije bila opravdana dokumentacijom iz koje bi se mogla sagledati namjena utrošenog novca.

"Veliki dio gotovine nije uopšte opravdan", navodi se u saopštenju SSCG.

Revizijom je obavljen uvid u dostavljene poslovne knjige za period od 1. januara 2007. do kraja prošle godine, a funkcije predsjednika Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorica su u tom perodu obavljali Veselin Vujanović i Goran Dragović.

Kako je pokazala revizija, gotovinske isplate sa sa žiro računa Povjereništva imaju učešće od 36 odsto u ukupno utrošenim sredstavima i iznose 219,96 hiljada eura.

"Imajući u vidu da isplaćena gotovina nije dokumentovana, odnosno da ne postoji validna knjigovodstven dokumentacija kojom bi troškovi bili opravdani, postoji opravdana sumnja da sredstva nijesu utrošena za funkcionisanje Povjereništva", rekli su iz SSCG.

U periodu od 2007. do 2009. godine gotovinske isplate su iznosile 158,86 hiljada eura, a od 2010. do prošle godine 61,1 hiljadu eura.

"Karakteristično je da su gotovinske isplate od 50 do 150 eura uglavnom dokumentovane potpisom primaoca, dok za veće iznose gotovog novca ne postoji validna dokumentacija", dodaje se u saopštenju.

Iz SSCG su napomenuli da za 2013. godinu cjelokupna dokumentacija o poslovanju Povjereništva, uključujući i finansijske izvještaje, nijesu stavljeni na uvid.

Prema izvještaju revizorske kuće, Povjereništvo se u svom poslovanju nije pridržavalo odredbi Statuta Saveza i ostalih normativnih akata te sindikalne organizacije.

"Pravila o organizaciji, zadacima i djelovanju Povjereništva su neprecizna, a omogućila su njegovom predsjendiku raspolaganje sredstvima bez ograničenja. Povjereništvo nije posjedovalo Pravilnik o poslovanju iako je ta obaveza bila propisana", kazali su iz SSCG.

Normativna nedorečenost je, kako je pokazala revizija, omogućila okvire u kojima je Povjereništvo poslovalo bez kontrole svojih kao i organa Saveza.

"Povjereništvo je bez odluke i saglasnosti Saveza otvorilo žiro račun Fonda solidarnosti i Centra za informisanje i edukaciju, preko kojih su se obavljale transakcije koje nijesu imale namjenu poslovanja koja je navedena u nazivima tih računa. Veliki broj otvorenih računa nije imao svrhu postojanja, a umnogome je otežavao reviziju poslovanja", dodaje se u saopštenju.

Knjigovodstvena dokumentacija, uključujući i blagajničku dokumentaciju, kako su kazali iz SSCG, bila je djelimična i neuredna ili nije uopšte postojala.

"Finansijski izvještaji nijesu pravilno sastavljani ili nijesu uopšte sastavljani niti su konsolidovani sa izvještajima Saveza kao matičnog subjekta, kako bi činili cjelinu", saopštili su iz SSCG.

Sredstva Povjereništva su, kako se dodaje, korišćena za nabavku goriva i plaćanje računa za ugostiteljske usluge, bez pravilnika o ograničenjima u potrošnji za te namjene i bez propisanih okolnosti u koja se sredstva mogu koristiti.

Revizija je pokazala i da je Povjereništvo raspolagalo sredstvima iz dva izvora na koja nije imalo pravo.

"Povjereništvo nijedne godine nije obavljalo popis imovine, uključujući i gotovinu u blagajni što je suprotno Statutu Saveza o nedjeljivosti imovine", navodi se u saopštenju.

Do dana izdavanja izvještaja, kako su dodali iz SSCG, krediti nijesu otplaćivani, niti u poslovnim knjigama postoji evidencija o potraživanjima po tom osnovu.

"Na ovaj način se u poslovnim knjigama gubi evidencija o potraživanjima, koje u određenom roku treba naplatiti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: