Odloženo izjašnjavanje o zakonu o kreditima u švajcarcima

“Banke koje su davale te kredite treba da otpišu 66 odsto tih kursnih razlika i da korisnik kredita plati 34 odsto, a da država prihvati da plati polovinu gubitka od otpisa kurskih razlika, što znači 33 odsto država, 33 odsto banka i 34 odsto korisnik kredita”, precizirao je Medojević
2 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupština Crne Gore
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 16.02.2015. 15:30h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odložio je izjašnjavanje o Predlogu zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure do dobijanja dodatnih informacija i mišljenja Vlade.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević je u ime predlagača zakona, kazao da država mora da reaguje u situaciji u kojoj se zbog promjene kursa nekoliko hiljada građana koji su uzeli kredite u CHF-u sada nalaze u situaciji dužničkog ropstva.

“Država ne može da uradi nešto što su uradile druge okolne države jer nema sopstvenu valutu, a zbog toga je čudnije ponašanje Centralne banke (CBCG) koja je dopustila da banke daju kredite u CHF-u. To je bio prvi propust regulatora, kojoj je to jedini posao”, rekao je Medojević na sjednici Odbora.

Prema njegovim riječima, kompletan teret kurskih razlika treba evidentirati i taj iznos treba da podijele korisnik kredita, banka kao davalac i država.

“Banke koje su davale te kredite treba da otpišu 66 odsto tih kursnih razlika i da korisnik kredita plati 34 odsto, a da država prihvati da plati polovinu gubitka od otpisa kurskih razlika, što znači 33 odsto država, 33 odsto banka i 34 odsto korisnik kredita”, precizirao je Medojević.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) i predsjednik Odbora, Aleksandar Damjanović podsjetio je da još nijesu dobili izvještaj Odbora za zakonodavstvo u vezi sa ustavnosti tog zakona, a ni mišljenje Vlade.

“Ono što mi stvara određene rezerve je to da dobar dio duga ide na teret budžetu, odnosno javnog duga. Građani Crne Gore bi kroz budžet morali dobar dio da otplate, što je kod mene problematično”, rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, ne samo što bi to bila delikatna odluka nego bi mogli i klijenti da dožive negativnu medijsku i drugu reperkusiju.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Damir Šehović rekao je da su manjkavosti zakona to što nema mišljenja Ministarstva finansija, izjašnjenja CBCG i da li je zakon ustavan.

“Najspornije je to da se predlaže da građani Crne Gore učestvuju u pokrivanju gubitka sa kojima se suočilo 300 ili 500 klijenata koji su uzeli taj kredit”, smatra Šehović.

To, kako je naveo, nije u redu ni zbog građana Crne Gore ni zbog onih koji su oštećeni u ovom poslu.

“Nijesam shvatio da ijedan klijent traži da bilo koji građanin Crne Gore učestvuje u pokrivanju bilo kojeg troška koji je nastao na osnovu neprimjerenog rizika kojem su klijenti izloženi”, dodao je Šehović.

On smatra da je najbolje da se to rješava između Hypo Alpe Adria banke (HAAB), klijenata i CBCG i da se u narednih mjesec, dva pokuša naći rješenje u tom trouglu.

“Ako se to ne desi, Odbor onda može da razmišlja o zakonskom rješenju koje neće imati sporne elemente u vezi sa učešćem građana u pokrivanju gubitka. Ne treba politizovati ovo pitanje, već naći održivo rješenje”, smatra Šehović.

Medojević je rekao da bi bilo pretjerano tražiti da banka otpiše dug, jer svaka odluka oko uzimanja kredita ima rizik.

“Teško je procijeniti rizike oko kretanja CHF-a i čitava svjetska finansijska pamet nije mogla da procijeni. Drugo je za autoput, tu nije bila potrebna velika pamet da se ne uzima kredit u dolarima. Čudi me od ministra i njegovih eksperata da su to prihvatili”, ocijenio je Medojević.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Filip Vuković, kazao je da bi to sada značilo da treba zaštiti i građane koji su, na primjer kupili stan prije pet godina kada su cijene kvadrata u Podgorici bile dvije hiljade eura, jer su pale hiljadu eura.

“I mi sad treba da budemo solidarni. Ovo je zloupotreba društvenih resusra u političke svrhe predlagača i potpisnika - Ajmo sad društvenim parama da dobijemo glasove onih koji su uzeli kredite u CHF-u”, smatra Vuković.

On je rekao da je za njega taj predlog zakona neprihvatljiv.

Odbro je podržao Predlog izmjena i dopuna Zakona o obligacionim odnosima.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, jedan od predlagača, kazao je da su povod za te izmjene i dopune zakona dešavanja u vezi sa valutnim klauzulama i kreditima u CHF-u.

“Pokušali smo da izmjenom zakona ukinemo valutnu klauzulu, da umjesto riječi 'koji važi u trenutku ispunjenja obaveza' zamijenimo sa “koji je važio u trenutku nastanka obaveze'”, precizirao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, zakon nema retroaktivno dejstvo, ali bi trebalo da spriječi za ubuduće takve neprilike koje su nastale valutnom klauzulom.

Damjanović je naveo da se ne može spriječiti šteta koja je nastala zbog kredita u CHF-u, ali se može eliminisati svaka buduća šteta.

Odbor nije podržao Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih organa o zaštiti državne imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u stečaju sa zavisnim društvima i Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) u stečaju.

Bonus video: