Sindikat Toščelika optužio poslodavca za nekoretno ponašanje

11 komentar(a)
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.02.2015. 15:11h

Izvršni odbor (IO) Sindikata Toščelik, nekadašnje nikšićke Željezare, optužio je poslodavca za nekoretno ponašanje, neispunjena obećanja i mobing i pozvao državne institucije da primoraju poslodavca da poštuje prava radnika koja su zagarantovana Ustavom.

"Radnici se primoravaju da rade i po 16 sati dnevno u Čeličani na najtežim radnim mjestima, a mimo svih zakona koji važe u Crnoj Gori. Radnici dobijaju pijeteća pisma ili im se usmeno prijeti da će ostati bez posla ako ne ispune njihove megalomanske zahtjeve. S obzirom da poslodavac nije hio da potpiše kolektivni ugovor, radnici su primorani da svakodnevno trpe mobing kako ne bi ostali bez posla”, navodi se u saopštenju za javnost IO Sindikata Toščelik.

U saopštenju se ističe da predstavnici firme vrijeđaju radnike, prijete im otkazima ukoliko opravdano koriste bolovanja, pa su zaposleni, kako stoji u saopštenju za javnost, prinuđeni da bolesni dolaze na posao.

"Koliko su radnici opterećeni i psihički i fizički govori podatak da se desilo više povreda i pogibija naših kolega u proteklih par godina nego za cijelu deceniju prije njihovog dolaska u Željezaru, kada je fabrika imala desetostruko više radnika nego što ima sada”, navodi se u saopštenju Sindikata.

Turska kompanija Tosjali grupa, preuzela je upravljanje Željezarom 12. juna 2012. godine. Tada su obećali da će u roku od tri godine u Željezari biti zaposleno 550 radnika i ostvarivana godišnja proizvodnja od 400.000 tona.

"Istovremeno od uprave Toščelika radnicima su dostavljani štampani leci na kojima se obećava da će prioritet kompanije biti prije svega zadovoljan radnik. Međutim, od tih obećanja već tri godine nema ništa. Naprotiv, uprkos našem velikom strpljenju i maksimalnom razumijevanju prema poslodavcu. on nam uzvraća na vrlo nekorektan način”, ističe IO Sindikat.

Zbog toga oni pozivaju državne institucije da zaštite radnike Toščelika kako oni ne bi bili primorani da preduzimaju radikalne mjere "u cilju zaštite svojih ljudskih prava i ličnog dostojanstva".

Bonus video: