Manjinski akcionari EPCG: Krivokapićeva ocjena vrijeđa zdrav razum

2 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.02.2015. 15:54h

Predstavnici Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede (EPCG) nazvali su ciničnom ocjenu predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića, da je prodaja dijela elektroenergetske kompanije za 450 miliona eura bila dobra.

„To vrijeđa zdrav razum crnogorskih građana, posebno akcionara, koji godinama sami vode borbu da kod tužilačkih i sudskih organa Crne Gore dokažu da se radi o najvećoj pljački i korupciji u procesu dokapitalizacije i poluprivatizacije EPCG, a ključnu, negativnu ulogu je odigrao podpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i vicepremijer, Vujica Lazović“, kazao je u saopštenju predsjednik Udruženja, Vasilije Miličković.

On je podsjetio da je Udruženje manjinskih akcionara mjesecima prije i tokom tendera za prodaju Termoelektrane (TE) Pljevlja vodilo bitku sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), suprostavljajući se ideji da se ona pokloni za 44 miliona eura ruskoj En Plus grupi.

„Tačno je da se Krivokapić u toj borbi priključio, sportskim žargonom rečeno, u 90-om minutu i dao odlučni doprinos odbrani TE Pljevlja i EPCG-a u cjelini, a na veliku žalost DPS-a“, kazao je Miličković u reagovanju na intervju Krivokapića Televiziji Vijesti.

Krivokapić je u tom intervjuu rekao da se SDP protivila planu DPS-a da TE proda za 30 miliona eura, što se, kako tvrdi, ispostavilo dobrim, jer su kasnije dio EPCG prodali za preko 420 miliona eura.

Miličković je saopštio da je Lazović, kao predsjednik Tenderske komisije, krajem jula 2009. godine proglasio prvorangiranim na tenderu grčki konzorcijum Golden Energy One Holdings i Public Power Corporation, sa ponuđenom cijenom od 11,1 eura za akciju i dvije milijarde investicija u izgradnju drugog bloka TE. Za drugorangiranog na tenderu proglašena je italijanska kompanija A2A, koja je ponudila 8,4 eura za dionicu bez dodatnih investicija.

„Onda je, filmskom brzinom, Lazović suspendovao prvorangirani grčki konzorcijum, izmišljajući da je ta ponuda uslovna i da Grci traže dozvolu da grade drugi blok TE Pljevlja, čime čini direktnu štetu i uskraćuje bužet za 30,93 miliona eura“, rekao je Miličković.

On je dodao da su Grci tvrdili da je njihova ponuda bezuslovna i da ne znaju čiju ponudu čita Lazović.

Miličković je saopštio da je Lazović za strateškog partnera EPCG izabrao kompaniju A2A, koja nije ispunjavala elementarni uslov tendera, jer je registrovana 7. marta 2008. godine.

On je podsjetio da je tender za dokapitalizaciju i poluprivatizaciju EPCG raspisan 2. februara 2009. godine i da A2A nije imala završni račun za 2007. godinu, koji je tražen tenderskim uslovima, jer te godine nije ni postojala.

Miličković je pozvao Vrhovnog državnog tužioca, Ivicu Stankovića, da provjeri navode Udruženja manjinskih akcionara, otvori istragu i stvari izvede na čistac, kako bi se priveli pravdi svi koji su učestvovali u tom procesu „visoke korupcije i pljačke državne imovine“.

Bonus video: