Zakup ostrva Lastavica: Završeni pregovori sa Orascomom

Prema Državnoj studiji lokacije, ulaganje u projekte obuhvaćene ovim planskim dokumentom je 99,8 miliona eura, dok procijenjena investicija za valorizaciju tog lokaliteta iznosi oko 15 miliona eura
76 pregleda 4 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.02.2015. 14:45h

Tenderska komisija završila je pregovore sa predstavnicima švajcarske kompanije Orascom Development o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Ugovor je upućen Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte i Vladi, nakon čega će biti i pred crnogorskim poslanicima, koji će dati konačnu riječ, prenosi Radio Jadran.

"Zakupom će biti obezbijeđen adekvatan i sveobuhvatan razvoj ovog lokaliteta u ekskluzivni turistički kompleks otvorenog tipa, nivoa pet zvjezdica, koji će nuditi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju", kazali su predstavnici Tenderske komisije.

Oni su dodali da će konceptualno, estetski, funkcionalno i ekološki biti uklopljen u postojeći ambijent, sa posebnim akcentom na kulturno istorijski karakter tvrđave Mamula i njeno prirodno okruženje.

Prema Državnoj studiji lokacije, ulaganje u projekte obuhvaćene ovim planskim dokumentom je 99,8 miliona eura, dok procijenjena investicija za valorizaciju tog lokaliteta iznosi oko 15 miliona eura.

Vrijednost zakupa zemljišta za 49 godina je 2,34 miliona eura.

Iznos zakupnine je 1,5 eura po metru kvadratnom za zakup zemljišta i dva odsto prihoda, bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost ( PDV) kao varijabilnu zakupninu za lokalitet i 90 centi za zakup akvatorijuma.

Investicioni program Orascoma iznosi 15 miliona eura. Sredstva će biti uložena za izgradnju 23 hotelske sobe, četiri ugostiteljska objekta, istorijski zaštićen prostor, recepciju, kao i Spa centar, minimarket, pristanište i bazen.

Planiraju se i kaskade sa recikliranom vodom, klub za vodene sportove, taksi brodovi, potpuno opremljena centralizovana kuhinja. Tu je i infrastuktura, rezervoar za pitku i otpadnu vodu, kao i trafostanica sa agregatom. Budući investitor želi da ovaj projekat bude veza sa projektom Luštica Bay i da predstavlja vrata prema Luštici.

Investicioni program treba da bude završen za godinu i po od izdavanja građevinske dozvole.

Benefiti koje će imati Crna Gora od zakupnine odnose se na projekciju za ostvarivanje ukupnih direktnih prihoda za prvih deset godina u visini od 7,5 miliona eura, doprinosi za zaposlene u visini od 2,8 miliona eura u prvoj deceniji rada hotela, kao i PDV od 4,4 miliona eura.

Porez na dobit i porezi na dividende i drugi prihodi od poreza mogli bi donijeti još million eura za desetogodišnji period. Uz to, ova destinacija će biti još jedno prepoznatljivo mjesto za odmor u Crnoj Gori kojem će imati pristup svi turisti.

Predviđa se da će direktno i indirektno biti otvoreno do 200 radnih mjesta tokom rada Mamula Ostrvo Hotel and Spa, a procjenjuje se da će isti broj radnih mjesta biti otvoren tokom perioda izgradnje.

Bonus video: