SSCG: Utvrđene nepravilnosti u radu sindikalnog povjereništva Podgorica

Iz SSCG su kazali da su nezavisnu revizorsku kuću angažovali za period od 2007. do prošle godine
76 pregleda 1 komentar(a)
tender, dokumenta, Foto: Shutterstock.com
tender, dokumenta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.02.2015. 15:23h

Nezavisna revizorska kuća, koju je angažovao Savez sindikata Crne Gore (SSCG) za potrebe revizije materijalno-finansijskog poslovanja Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorica, otkrila je brojne nepravilnosti i kršenje zakona i Statuta, saopšteno je iz te sindikalne centrale.

Iz SSCG su kazali da su nezavisnu revizorsku kuću angažovali za period od 2007. do prošle godine. "Pravilima, niti Statutom SSCG, nije regulisan način finansiranja Povjereništva. Takođe, nijednim aktom nije regulisano za koje namjene se mogu koristiti sredstva Povjereništava. Apsloutna prava, bez ograničenja u raspolaganju sredstvima imao je predsjednik Povjereništva", navodi se u saopštenju. Opštinsko sindikalno povjereništvo Podgorica je, kako su kazali iz SSCG, obavljalo finansijsko poslovanje preko dvije banke, Societe Generale Montenegro banke i Prve banke i to preko ukupno šest računa za poslovanje u zemlji i šest deviznih računa, odnosno po tri u svakoj banci.

"Pored računa za redovno poslovanje, Povjereništvo je pod istim matičnim brojem otvorilo i podračun Fonda solidarnosti, kao i račun Centra za informisanje i edukaciju koji je otvoren pod drugim matičnim brojem", dodali su iz SSCG. Takvo postupanje Povjereništva, kako su rekli, je suprotno Statutu SSCG, jer za otvaranje računa Fonda solidarnosti i računa Centra za edukaciju nije postojala saglasnost niti odluka te radničke organizacije. "Za otvaraje ovih računa Povjerništvo nije imalo uporište ni u sopstvenim pravilima poslovanja, što znači da je ovlašćena osoba u Povjereništvu, odnosno njegov predsjednik, samoinicijativno postupao, ignorišući važeća i već postojeća akta SSCG, kako otvaranjem pomenutih račna tako raspolaganjem tim sredstvima prema sopstvenom nahođenju", navodi se u saopštenju.

Finansijske izvještaje je, kako tvrde u SSCG, trebalo sastavljati za Povjereništvo kao cjelinu i kroz konsolidaciju ih uključiti u finansijske iskaze Saveza. "Ne uključujući finansijske iskaze u godišnje izvještaje SSCG, Povjereništvo je postupilo suprotno Statutu Saveza, po kojem je imovina Saveza jedinstvena i nedjeljiva, zbog čega mora biti prikazana i u poslovnim knjigama Saveza", objašnjeno je u saopštenju.

Iz SSCG su kazali da, pored toga što je izostala interna kontrola i što ovlašćene osobe nijesu podnosile izvještaje o svom radu, u posmatranom periodu nije obavljana ni eksterna kontrola ili revizija poslovanja. "Zbog toga, Povjereništvo je apsolutno autonomno, bez ograničenja i kontrole raspolagalo sredstvima na svim računima", kazali su iz SSCG.

U cilju okončanja revizije, revizorska kuća se pismenim putem obratila bivšim predsjednicima Povjereništva, Veselinu Vujanoviću i Goranu Dragoviću, da do 31. januara ove godine dostave cjelokupnu dokumentaciju o svim poslovnim promjenama za period revizije. "Takođe, obratili su se za nedostajuću dokumentaciju i Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju sa istim rokom. Međutim, do dana izdavanja ovog izvještaja traženu dokumentaciju nijesu dostavili ni bivši predsjednici Povjereništva ni Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju", zaključuje se u saopštenju

Bonus video: