Infografik: Šta su poslanici uradili sa budžetom za 2015. godinu

51 pregleda 0 komentar(a)
Infografik, Institut Alternativa, Foto: Institut Alternativa
Infografik, Institut Alternativa, Foto: Institut Alternativa
Ažurirano: 13.02.2015. 13:10h

Nevladina organizacija Institut alternativa (IA) se bavio u istraživanjem uticaja koji je Skupština imala na budžet u fazi usvajanja budžeta, uz kako ističu kritički osvrt na način na koji se odvija amandmansko djelovanje i rasprava u odborima.

"Predlog zakona budžeta za 2015. godinu je stigao u Skupštinu ranije nego ikada prije, zahvaljujući izmjenama sistemskog zakona i budžetskog kalendara. Istraživali smo da li je više vremena za razmatranje budžeta uticalo na intenzitet aktivnosti poslanika i koliko se budžet koji su poslanici usvojili razlikuje od onog koji je vlada dostavila u formi prijedloga", navodi se u saopštenju IA.

Iz ove NVO dodaju da je na predlog budžeta za 2015. godinu podnijeto ukupno 70 amandmana.

"Ukupna suma sredstava koja se njima htjela preraspodijeliti iznosi oko 68 miliona eura, ili više od 10 odsto tekućeg budžeta. Od ovog broja, usvojeno je samo 18 amandmana, a među njima samo jedan opozicioni amandman, koji ujedno nosi i najmanji iznos preraspodjele sredstava od svih 70 predloženih amandmana (8400€)", saopšteno je iz IA.

Po njihovim riječima skoro svi skupštinski odbori su razmotrili predlog budžeta za 2015. godinu.

"Svoje viđenje budžeta su podnijeli u skoro istovjetnoj formi koja se sastoji od preporuke da se budžet usvoji, uz nekoliko izuzetaka, uglavnom prebacujući odgovornost za amandmansko djelovanje na Odbor za ekonomiju, finansije i budžet", zaključuje se u saopštenju IA.

Bonus video: