Porez nijesu uzimali, kazne do 20.000 eura

Priređivači nijesu obračunavali ovaj porez na dobitke igračima zbog pravnih problema
0 komentar(a)
Rulet, Foto: Shutterstock
Rulet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2015. 07:13h

Priređivačima igara na sreću danas je zvanično posljednji radni dan da predaju poresku prijavu za porez na dobitak koji je trebalo da obračunaju i naplate od igrača tokom januara.

Međutim, priređivači u januaru nijesu obračunavali ovaj porez smatrajući da je on neustavan, da zakon nije objavljen na vrijeme, da nema odgovarajućih podzakonskih akata i da bi njegova primjena na taj način vodila gašenju ove industrije.

Iz Ministarstva finansija "Vijestima" su saopštili da priređivačima koji ne predaju prijavu do 15. za prethodni mjesec slijedi novčana kazna od dvije do 10 hiljada eura, a dodatno od dvije do 20 hiljada ako nijesu obračunali i uplatili ovaj porez.

Priređivači su, kako je navedeno u zakonu, morali oporezovati svaki dobitak sa 15 odsto prilikom isplate dobitka igraču i da ga uplate Poreskoj upravi narednog dana.

Iz Udruženja priređivača igara na sreću Montenegro bet, koje je protiv ovog zakona pokrenulo peticiju, juče nijesu odgovorili na pitanje "Vijesti" da li će njihove članice predati poresku prijavu.

Međutim kako nijesu uzimali porez od igrača tokom januara, ne mogu ih ni predati.

Oni su ponovili da ovaj i zakon kojim je PDV uveden na igre na sreću, što se ne primjenjuje u praksi, imaju za cilj "gašenje legalne industrije igara na sreću u Crnoj Gori, gubitak posla za 3.000 ljudi, indirektni uticaj na veliki broj dobavljača, zakupodavaca, bankarski sistem (depoziti u vidu obaveznih garancija za obavljanje djelatnosti igara na sreću) i slično".

"Za samo tri dana smo prikupili 20.745 potpisa, te očekujemo da ćemo uz toliku podršku građana uspjeti izmijeniti ove sporne i kontradiktorne zakonske propise, koji pored neusaglašenosti sa EU direktivama, evropskom praksom, kršenjem matičnih zakona o igrama na sreću (Zakona o igrama na sreću i Zakona o koncesijama), ukidanjem već stečenih prava, tjeraju legalna privredna društva u zatvaranje ili seljenje u sivu zonu, a vode i višemilionskim gubicima za budžet", navedeno je iz Montenegro beta.

Oni 24. februara organizuju Međunarodnu konferenciju ILCP sa temom iz oblasti pravne regulative igara na sreću, pa se nadaju da će se uskoro “ispraviti učinjene greške”.

Skupština je izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji predviđa ovaj porez, usvojila 27. decembra, a predsjednik Filip Vujanović ga je potpisao 30. decembra.

Međutim ni u elektronskom ni u štampanom izdanju Službenog lista on se nije pojavio do 19. januara iako je trebalo da se primjenjuje od 1. januara.

Zakon se naknadno pojavio na sajtu sa datumom 31. decembar. Sada se na sajtu nalaze i obrazac i pravilnik za obračun ovog poreza datirani na 5. i 12. januar.

Sada kažu da se oporezuje dobitak umanjen za ulog

Iz Ministarstva finansija "Vijestima" su juče saopštili da se porez od 15 odsto obračunava na razliku između ostvarenog dobitka i iznosa uloga igrača, dok su ranije navodili da se porez obračunava na ukupan iznos bez odbijanja troška, odnosno uloga.

U zakonu piše "Kod utvrđivanja oporezivog dohotka od igara na sreću troškovi se ne priznaju". Jedini trošak je ulog.

Sada u pravilniku piše da priređivač u kolonu 7 (iznos osnovice za obračun) poreskog obrasca IOPPD treba da upišu ukupan iznos dobitaka svih igrača za taj period "a koji predstavlja razliku između ostvarenog dobitka i iznosa uplate", igrača.

Na zahtjev za pojašnjenjem razlika u mišljenju iz Ministarstva su samo odgovorili da se "pomenuti porez obračunava na razliku između ostvarenog dobitka i iznosa uloga igrača".

Bonus video: